Kennemerhart zorgt voor de nodige oppeppers

De medewerkers van Kennemerhart Oppeppers, innovatieve dagbesteding in Haarlem en omstreken, zijn in deze uitdagende tijd dagelijks bezig om te zorgen voor een optimale verbinding met de deelnemers. Tot het moment dat medewerkers en deelnemers elkaar weer op locatie kunnen ontmoeten, worden er tal van activiteiten georganiseerd om iedereen betrokken te houden, te ondersteunen bij het actief houden van het eigen netwerk en te laten weten dat er aan hen wordt gedacht. Zo wordt er regelmatig met iedereen gebeld, waar mogelijk met beeld. Er worden huisbezoeken gedaan voor wandelingen en activiteiten en op verzoek beweeg- en tekenmateriaal langsgebracht met als doel een bijdrage te leveren aan de daginvulling en ondersteuning van de mantelzorger. ‘Dat beweegmateriaal is geweldig! In plaats van erop uit te gaan, vinden we nu hierin een gezamenlijke activiteit. Ik zie dat het mijn man enorm goed doet dat de medewerker het langs brengt en uitleg geeft’.

Bewustzijn op feestdagen helpt enorm om in een structuur te blijven, want iedere dag lijkt op dit moment immers wel een zondag. De medewerkers doet dit op een ludieke manier. Zo zijn (paas)attenties langsgebracht, mede mogelijk gemaakt door het bedrijfsleven. ‘Wat een verrassing toen er opeens iemand met een tasje met tulpen, tijdschrift en paaseitjes voor de deur stond! Die eitjes waren dezelfde dag al op, en de tulpen bloeien prachtig!’ aldus één van de deelnemers die thuis werd bezocht. Ook met Koningsdag worden deelnemers weer verwend, dit keer met een ‘oranje’ tasje.

Ook nieuwe middelen worden aangeboord. Zoals de samenwerking met lokale tv Haarlem105. En binnenkort verschijnt een Kennemerhart Oppeppers magazine met daarin allerhande thema’s, van breinbrekers tot recepten en wetenswaardigheden om de dagen te vullen en de eenzaamheid te helpen verdrijven. ‘Het is bijzonder om te horen hoe de deelnemers zich weten te handhaven binnen de gegeven situatie’, aldus een medewerker van Oppeppers Kennemerhart. ‘Vaak met een lach en soms ook met een traan. Naast alle bovenstaande activiteiten richten we ons ook actief op alle mogelijkheden die de komende periode gaat bieden om het contact met deelnemers en deelnemers onderling weer mogelijk te maken.’

Kennemerhart Oppeppers is er voor iedereen met een vorm van dementie, psychiatrie, NH, Parkinson of voor wie contact maken niet (meer zo) vanzelfsprekend is.

Deel deze pagina: