Nieuws

verduurzamen

Zonnestralen verduurzamen woonzorglocatie Overspaarne van Kennemerhart

Op het dak van woonzorglocatie Overspaarne van ouderenzorgorganisatie Kennemerhart zijn 442 zonnepanelen geplaatst. Maandag 20 maart werden ze officieel in gebruik genomen.

verduurzamen
Annelies Lens (senior projectmanager Vastgoed Kennemerhart), Saskia van Groeningen (projectmanager Lens), Cedric van der Meulen (bestuurder Kennemerhart), meneer Smakman (bewoner van Overspaarne), Suus Brink (directeur zorg & wonen), Liesbet Hanekroot (Kennemer Energie).

Cedric van der Meulen, bestuurder Kennemerhart: ‘Deze zonnestroom-installatie is een voorbeeld van hoe Kennemerhart inzet op duurzaamheid. We zien de urgentie in van een duurzame maatschappij, waar wij als grote ouderenzorgorganisatie onderdeel van zijn. Maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen is één van onze belangrijke kernwaarden. Samen met onze medewerkers zetten we ons dan ook maximaal in om deze planeet zo goed mogelijk door te geven aan de volgende generatie. Kennemerhart had al zonnepanelen op het dak van woonzorglocatie het Reinaldahuis en dus nu ook op Overspaarne. Wij ontwikkelen door wat betreft de vergroening van onze locaties, waaronder ook zonnepanelen op de andere woonzorglocaties van Kennemerhart in toekomst.’

442 zonnepanelen
De 442 zonnepanelen bij Overspaarne zorgen voor een vermindering van de CO2 uitstoot, zoals afgesproken in de Green Deal. De investering van Kennemerhart bedraagt ruim € 200.000 en wordt naar verwachting in 8 jaar terugverdiend. Er wordt verwacht dat de panelen ruim 150.000 kWh jaarlijks op gaan leveren, waardoor 70.000 kg CO2 wordt bespaard. Dit komt overeen met de hoeveelheid CO2 die ca. 2.500 bomen uit de lucht kunnen halen. Indien de stroomprijs daalt, komen we in aanmerking voor subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemers. Partner voor dit verduurzamingsproject is Lens, specialist in grote zonneprojecten voor residentieel vastgoed. ‘Mooi om als full-service zonpartner bij te kunnen dragen aan de verduurzaming van Kennemerhart. Dit project vroeg om maatwerk en een specialistische aanpak, iets waar Lens sterk in is en jaren ervaring mee heeft’, vertelt Saskia van Groeningen van Lens.

Green Deal
In 2015 tekenden diverse zorginstellingen en Omgevingsdienst IJmond de eerste Green Deal ‘Nederland op weg naar Duurzame zorg’. Inmiddels is een derde landelijke Green Deal Zorg getekend, die loopt van 2022 tot 2026. Omgevingsdienst IJmond heeft een coördinerende rol voor de regio Kennemerland. Eerder behaalde Kennemerhart voor acht woonzorglocaties het bronzen niveau van de Milieuthermometer Zorg, ook onderdeel van de Green Deal.

Overspaarne en Kennemerhart
Overspaarne is één van de tien woonzorglocaties van Kennemerhart. Wist u dat de cavalerie van Haarlem in vroeger tijden haar standplaats in de Ripperdakazerne had? Verpleeghuis Overspaarne is gebouwd op het terrein van de voormalige kazerne, nu cultureel erfgoed van Haarlem. Overspaarne is een modern gebouw, dat van alle gemakken is voorzien en mensen met dementie een veilig en vertrouwd thuis biedt. In Overspaarne wonen ongeveer 100 mensen. Kennemerhart biedt met 2300 medewerkers en 850 vrijwilligers wonen, zorg en welzijn aan (thuiswonende) ouderen in Zuid-Kennemerland.

Deel deze pagina:

Ander nieuws

Ontvang ons nieuws

Wilt u op de hoogte gehouden worden van onze locaties, nieuws en activiteiten? Schrijft u zich dan hier in voor onze nieuwsbrief:

Inschrijven nieuwsbrief
Meerkeuze *
Bezig met versturen