Zij-instromers

Vlogster Hiske liep een dagje mee met zij-instromer Marloes. Bekijk het filmpje hieronder:

Betaalde opleiding tot verzorgende IG

Werken in de zorg is een mooi beroep. Voor sommigen zelfs het mooiste dat er is! Het geeft voldoening want je kunt echt iets betekenen voor anderen. Dat kan zelfs al vanaf het moment dat je je opleiding begint. Want het verschil met opleidingen die je misschien eerder hebt gedaan, is dat je vanaf dag 1 al een groot deel van je opleiding in de praktijk doet. Een ander voordeel van een opleiding in de zorg, is dat je verzekerd bent van een baan. Er is een groot tekort aan zorgpersoneel en dat zal de komende jaren ook zo blijven. Door te kiezen voor een baan in de zorg, bezorg je dus niet alleen anderen, maar ook jezelf een mooie tijd!

Voor wie

De zij-instromersopleiding tot Verzorgende-IG bij Kennemerhart is er voor iedereen. Ook als je werkzaam bent in een totaal ander vakgebied, bijvoorbeeld als tegelzetter, leraar of kok, kun je de opleiding gaan volgen. Er is geen leeftijdsgrens. Wel moet je in het bezit zijn van een MBO diploma niveau 3 of hoger.

De opleiding

De opleiding duurt 19 maanden en leidt op tot een erkend MBO 3-diploma Verzorgende-IG. Bij aanvang van de opleiding word je aangenomen als Zorghulp en krijg je een contract van 27 uur. Je gaat direct al aan de slag in een woonzorglocatie van Kennemerhart.

De eerste drie maanden volg je een basistraject persoonlijke zorg. Je leert zorgtechnische handelingen, zoals ondersteuning bij wassen en aankleden, gebruik van hulpmiddelen zoals tilliften en begeleiding  bij eten en drinken. Kortom, je leert alles om ouderen te helpen bij de dagelijkse gang van zaken op een manier die bij hen past. Daarbij is een luisterend oor en aandacht voor ieders persoonlijke wensen en behoeften minstens zo belangrijk!

Tegelijkertijd word je voorbereid op de start van de BBL-opleiding (Beroeps Begeleidende Leerweg) tot Verzorgende niveau 3. Heb je het basistraject persoonlijke zorg met goed gevolg afgelegd en ben je enthousiast, dan wordt je contract na drie maanden verlengd. Hierna ga je verder met het vervolg van de opleiding. Tijdens de opleiding wordt gebruik gemaakt van een digitale leeromgeving. Via bijvoorbeeld instructiefilmpjes bereid je je voor op de lessen in de praktijk. De lessen zijn gevarieerd en interactief. Dat kan zomaar door een quiz voor je klasgenoten te maken. Leren bloedsuiker prikken, scheren en wassen doe je bij elkaar om te oefenen. Ook leer je over dementie, diabetes, medicatieveiligheid, het inzetten van vrijheidsbeperkende en bevorderende maatregelen en zorgtechnologie. Daarnaast wordt een beroep op je creativiteit gedaan. Door bijvoorbeeld mee te denken over hoe we het leven van cliënten fijner, beter en mooier kunnen maken. Via ‘ervaringsgericht leren’ leer je hoe het nu eigenlijk is om beperkt te zijn in je zicht of beweging.

Studiedruk

Gemiddeld ben je vier tot vijf dagen per week bezig met jouw opleiding. Dit is inclusief een studie-investering van gemiddeld een dag in de week. Het is belangrijk dat je in staat bent tot zelfstudie. Het leren van een nieuw beroep na een carrière op een ander vakgebied, vraagt doorgaans extra tijd en aandacht. En het is belangrijk dat je niets mist. Het combineren van je opleiding met andere werkzaamheden wordt daarom niet aanbevolen.

Jouw contract

Al direct bij aanvang van de opleiding krijg je een arbeidsovereenkomst voor 27 uur met bijbehorend salaris. Heb je de opleiding na 19 maanden met goed gevolg afgelegd? Dan krijg je per direct een contract aangeboden voor onbepaalde tijd.

Kortom

  • Je opleiding tot Verzorgende-IG wordt geheel betaald.
  • Je verdient direct al een salaris.
  • Je gaat vanaf dag 1 aan de slag in een woonzorglocatie van Kennemerhart.
  • Na 19 maanden heb je een erkend diploma MBO 3.Verzorgende-IG op zak.
  • Na je opleiding krijg je een contract aangeboden voor onbepaalde tijd bij Kennemerhart.

Iets voor jou?

De zij-instromers opleiding tot Verzorgende-IG is gevarieerd, boeiend en divers. Geen dag is het zelfde en in korte tijd heb je een erkend MBO 3-diploma op zak waarmee je direct aan de slag kan. Het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Misschien moet je even wennen aan  het niveau van de lesstof. En ook de combinatie van leren en werken is misschien nieuw voor je. Ook kan het behoorlijk hard werken zijn in de zorg en wordt er soms veel van je gevraagd. En zijn de omstandigheden niet altijd vrolijk; je krijgt naast alle mooie dingen ook te maken met afscheid nemen en verdriet. De huidige zij-instromers bij Kennemerhart, waaronder een voormalig bloemiste, muzikant, sportleraar, pedicure, grafisch vormgever en communicatieadviseur, ervaren de opleiding als zeer positief. Zij hebben in mei 2019 hun diploma op zak. Lees hier enkele verhalen van zij-instromers die jou voor gingen. 

Vind jij het belangrijk om het verschil te maken in het leven van kwetsbare ouderen? En gaat jouw hart sneller kloppen wanneer je voor anderen zorgt? Twijfel dan niet en maak nu de overstap naar de zorg. Op 1 mei 2020 start ons nieuwe opleidingstraject!

Direct solliciteren?

Je kunt tot 15 februari solliciteren naar de functie van leerling Verzorgende-IG voor zij-instromers via deze link.

Vragen

Heb je vragen over zij-instromen bij Kennemerhart? Stella Koelman staat je graag te woord: stella.koelman@kennemerhart.nl 

Zorg en welzijn in beeld

Deel deze pagina:

Geen vacature missen?

Stel een vacature alert in en mis geen enkele vacature meer!

Alert instellen