Samenwerking met naasten
De kracht van SAMEN
Wie belangrijk is voor de cliënt, is belangrijk voor ons
Wij hechten veel belang aan een goede samenwerking met de cliënt en diens naasten. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de cliënt zo zelfstandig, zelfredzaam én prettig mogelijk kan leven. We praten hier graag met u over, zodat we een sterke basis leggen voor de zorg voor de cliënt. Dit samenspel is namelijk nog niet altijd en overal vanzelfsprekend. Het roept soms vragen op, zowel bij naasten als bij medewerkers.
Wie zijn de naasten
De term ‘naasten’ omvat het sociale netwerk van de cliënt. Het gaat hierbij om familieleden, mantelzorgers, vrienden en kennissen die betrokken zijn – of kunnen worden – bij het leven van de cliënt, thuis of in één van onze woonzorgcentra. Naasten doen soms mantelzorgtaken, maar niet altijd. Een mantelzorger is een naaste, maar een naaste hoeft geen mantelzorger te zijn .
Samenwerking is bij ons een vanzelfsprekendheid
Of je nu cliënt, naaste, medewerker of vrijwilliger bent: we willen dat iedereen een gelijkwaardige samenwerking ervaart. Werken we goed en gelijkwaardig samen? Dan kunnen we samen goed aansluiten bij de behoeften van de cliënt op het gebied van zorg en welzijn. Daarbij kijken we: in welke zorghandelingen en welzijnsactiviteiten kunnen we elkaar aanvullen of welke kunnen we overdragen? Wat kunnen en willen de cliënt en naasten zelf doen? Of wat willen zij leren om het zelf te kunnen doen?
Herinneringen maken en waardevolle momenten ervaren
Er zijn veel waardevolle activiteiten die bij kunnen dragen aan een fijn leven. Uw betrokkenheid als naaste is hierin van grote waarde. Herinneringen maken door leuke activiteiten samen te doen of bijdragen aan de persoonlijke verzorging kunnen voor mooie momenten zorgen.
Naasten kunnen op verschillende manieren bijdragen. We geven een aantal voorbeelden van manieren waarop u kunt bijdragen, die als inspiratie dienen, ongeacht waar de cliënt woont. Niet alles is voor iedereen en op elke locatie van toepassing, maar samen kijken we naar wat passend is binnen de wensen en mogelijkheden
In het Kennemerhart Magazine 2025-2026 kunt u het verhaal lezen van moeder Annie en dochter Lucy. Hierin vertelt Lucy onder andere over de verschillende taken die zij samen met haar broers oppakt nadat haar moeder naar woonzorglocatie De Rijp is verhuisd.
Kennemerhart denkt met u mee
Bij Kennemerhart zijn we ons ervan bewust dat de zorg voor een naaste erg intensief kan zijn. Daarom denken we met u mee. Als u als betrokken naaste vragen of ondersteuning nodig heeft, neemt u dan contact op. Er zijn allerlei mogelijkheden waar we u graag over vertellen.
Ondersteuning van naasten
Meer informatie over ondersteuning van mantelzorgers kunt u lezen op deze pagina. Hieronder vindt u een overzicht van instanties, nuttige links en trainingen.
Handige downloads
- Activiteitenoverzicht – voorbeelden van manieren waarop u kunt bijdragen
- Ecogram – brengt het sociale netwerk in kaart
Informatie voor mantelzorgers vanuit uw gemeente
Vragen over mantelzorg, advies en/of luisterend oor
Samenwerken met zorgprofessionals
U kunt sommige handelingen overnemen van de zorgprofessional. Deze handleiding helpt u bij het goede gesprek en samenwerken in het zorgen voor uw naaste.
Persoonlijke verzorging
U wilt uw naaste wellicht ondersteunen bij bepaalde verzorging. Via deze links vindt u informatie en uitleg met filmpjes over hoe u dat kunt doen. aan- en uitkleden, steunkousen, wassen, douchen en toiletgang en oogdruppelen:
U wilt wellicht ondersteunen bij opstaan, gaan zitten, rijden met een rolstoel of na een val. Hier vindt u informatie en uitleg hoe u dat het beste kunt doen.
Heeft uw naaste ondersteuning nodig bij eten of drinken? Deze online training geeft uitleg.
Grenzen bewaken
Als mantelzorger of naaste is het belangrijk om uw eigen grenzen goed te bewaken. Op deze websites vindt u oefeningen en training:
Leren omgaan met…..
Omgaan met (veranderend gedrag van) mensen met dementie:
- Online training in goed omgaan met dementie
- Online cursus in om te gaan met veranderend gedrag, zoals achterdocht, afhankelijkheid, agressie, lusteloos gedrag, onrust in de nacht, verbloemend gedrag
- Oplopende spanning herkennen en agressie voorkomen
Omgaan met alzheimer:
Omgaan met rouw en verlies en informatie over zorg in de laatste levensfase en sterven:
- https://rouwinformatie.nl/
- https://overpalliatievezorg.nl/
- https://landelijkexpertisecentrumsterven.nl/
- Folder palliatieve zorg – de stervensfase
Inzicht in de belasting, tips en hulp bij de zorg voor uw naaste.
Op deze website kunt u zelftesten hoe het zit met uw belasting en krijgt u tips: https://mantelzorgtest.nl