Cursus Haptonomisch Verplaatsen

Kennemerhart ontwikkelde speciaal voor collega’s uit het vak de cursus Haptonomisch Verplaatsen.

Bij Kennemerhart ervaren wij al jaren dat collega’s op de werkvloer lichamelijke klachten krijgen door het fysieke werk. Voornamelijk in het cliëntencontact op de afdelingen. Hoewel alle medewerkers geschoold zijn in het tillen en verplaatsen, is het vaak moeilijk de stof bij te houden en toe te passen bij specifieke situaties op de werkvloer. Om de medewerkers te kunnen begeleiden bij het toepassen van de stof op de werkvloer worden de cursisten geschoold in coaching on the job. De visie binnen Kennemerhart is dat er verplaatst wordt op haptonomische wijze.

Wat houdt dit in?
Bij haptonomisch verplaatsen staat zelfredzaamheid altijd centraal. Niet alleen vanuit arbeidsbesparende overwegingen maar vooral ook omdat het meer respectvol is voor de cliënt en de zorgverlener. Want te veel doen voor een cliënt in de zorgverlening ontneemt hem zijn mogelijkheden en zijn eigenwaarde. Te veel doen voor cliënten is daarbij onnodig zwaar voor zorgverleners en plaatst hen in een rol waarin geen samenwerking kan ontstaan met de cliënt. Met haptonomisch verplaatsen kan het begrip zelfredzaamheid voelbaar, zichtbaar en overdraagbaar gemaakt worden. Het beperkt zich niet tot een visie op zorg, een theorie, maar biedt zorgverleners (doeners) praktische vaardigheden aan, om te leren hoe de zelfredzaamheid van de cliënt zo veel mogelijk behouden kan blijven.

Coachtraining en doel

Alle deelnemers kunnen zorgmedewerkers ondersteunen, adviseren en (bij-)scholen op het gebied van haptonomisch tillen en verplaatsen van cliënten, zowel intra- als extramuraal. Kernwaarden hierbij zijn ‘samen bewegen’ & ‘in contact zijn’.

Het uitgangspunt is dat de fysieke belasting voor zowel cliënt als medewerker binnen de praktijkrichtlijnen fysieke belasting valt. Deze training is bedoeld voor fysiotherapeuten,  ergotherapeuten en verzorgenden IG en verpleegkundigen. De training is heel praktisch, dus na elke les kan de stof direct in praktijk toegepast worden.

Inhoud van de training

De training kan onderverdeeld worden in 2 delen. In het eerste deel worden de praktische handelingen aangeleerd. Door veel te oefenen worden die eigen gemaakt. Uiteraard ligt hier theorie aan ten grondslag. In het tweede deel wordt geoefend in het overbrengen en doceren van de geleerde theoretische en praktische lesstof.

De haptonomische benaderwijze speelt gedurende de hele training een rol. Dit is immers de basis waarop de stof gedoceerd en later uitgevoerd wordt. Deze benaderingswijze geeft een nieuwe blik op situaties en kan tevens leiden tot persoonlijke doeleinden.

Praktische informatie en accreditatie

De training bestaat uit 7 dagen van 7 uur, inclusief een praktijktoets dagdeel en per dag is gemiddeld ongeveer 6 uur huiswerk.

De eerstvolgende training wordt gegeven op: 26 september, 10 en 31 oktober, 14 en 28 november, 12 en 19 december 2019, van 09.00 tot 17.00 uur.

De training wordt gegeven door Jeanine Pull en Priska ten Bruggencate, fysiotherapeuten en Petra Veldt, ergotherapeut, allen werkzaam binnen Kennemerhart. Zij hebben de opleiding Haptonomisch verplaatsen aan de academie voor Haptonomie gevolgd en zijn zeer ervaren in het overbrengen van deze stof. Dit doen zij al jaren middels tiltrainingen.

Aan de training kunnen maximaal 14 deelnemers per groep meedoen. De training gaat door bij minimaal 8 deelnemers. Bij het voldoen aan alle opdrachten en minimaal 85% aanwezigheid ontvangt de deelnemer een certificaat.

De training is geaccrediteerd voor fysiotherapeuten en ergotherapeuten voor 78 punten

Kosten

De kosten zijn € 1450,- per persoon. Voor de eerste acht inschrijvingen geldt een korting van  € 200,-. Daarnaast krijgt elke 2e deelnemer en verdere deelnemers van dezelfde organisatie, bij gelijktijdige inschrijving, een korting van € 100,-.

Inbegrepen in de cursus:
– Lessen volgens rooster
– Leerboek Verplaatsingstechnieken
– Materialen tijdens de cursus
– Toetsing en certificaat
– Koffie/thee
– Lunch op de toetsdag

Voor deelnemers werkzaam bij Kennemerhart komen de kosten, bij toestemming van de betreffende teamleider, voor de werkgever. Aanmelding kan d.m.v. een op te vragen inschrijfformulier.

Leslocatie

De cursus wordt gegeven in Haarlem binnen de locaties van Kennemerhart:

Janskliniek/Skillslab/Vergaderruimte 1
Ridderstraat 32
2011 RS Haarlem

en

Schoterhof/Kelder-lokaal
Plesmanplein 10
2024 HT Haarlem

De exacte locatie wordt later bekend gemaakt.

Contact bij vragen en meer informatie

Indien u zich wilt aanmelden of vragen heeft kunt u contact opnemen met Priska ten Bruggencate, coördinator en docent Haptonomisch Verplaatsen via:

Behandelcentrum Kennemerhart
Ridderstraat 32
2011 RS Haarlem
T: 023-8914100 (op werkdagen tussen 9.00 en 15.00 uur)
E: behandelcentrum@kennemerhart.nl

 

 

 

 

Deel deze pagina: