Beeldende therapie
Wat is beeldende therapie?
Binnen de beeldende therapie wordt gewerkt met schilderen, tekenen en boetseren. Deze technieken worden ingezet als middel zodat mensen zich kunnen uitdrukken en laten zien wie ze zijn. Door een verbinding te maken met medische en psychologische kennis, kunnen beeldende activiteiten en therapie gecombineerd worden. Tekenen en schilderen worden ingezet als diagnostisch middel, in combinatie met een gesprek. Zo proberen we samen met u uw hulpvraag helder te maken. Voor een goede werking van de beeldende therapie hoeft u zelf geen verstand van of ervaring met kunst te hebben.
En dan?
Als uw hulpvraag duidelijk is, volgt een traject met voornamelijk gerichte, creatieve oefeningen. Met behulp van kleuren worden uw gevoelsleven en uw creativiteit geactiveerd. Deze richten zich op de herstellende krachten die in elk mens aanwezig zijn. Op die manier zoekt u samen met de therapeut actief de weg naar herstel.
Beeldende therapie in de ouderenzorg
U als oudere beschikt over veel levenservaring en inzicht, maar u bent misschien tegelijkertijd ook kwetsbaarder voor verlies en lichamelijke achteruitgang. U kunt geconfronteerd worden met ziekte of beperkingen. Dit is meestal erg ingrijpend. Er verandert veel voor u en het is niet altijd eenvoudig om hiermee om te gaan. Kunst houdt de mens jong, actief en innerlijk doorleefd. Kunst voedt ons en dit werkt door in onze lichamelijke welzijn.
Voor wie?
Beeldende therapie kan ondersteuning bieden aan mensen met CVA, ouderen met dementie en mensen met psychische problematiek, zoals bijvoorbeeld een depressie. Maar u kunt de beeldend therapeut ook inschakelen bij cognitieve klachten, zoals vergeetachtigheid, moeite met het vinden van woorden en namen en emotionele klachten, zoals verdrietiger zijn dan voorheen en niet meer kunnen genieten van dingen.
Wilt u meer informatie of wilt u een afspraak maken? Klikt u dan hier om naar de contactgegevens te gaan.