Beeldende therapie
Wat is beeldende therapie?
Beeldende therapie is een belevingsgerichte vorm van therapie. Daarbij hoeft u niet per se kennis van en ervaring met kunst te hebben. Technieken als tekenen, schilderen en boetseren worden aangereikt en kunnen een handvat bieden om gevoelens uit te drukken zonder hiervoor woorden te hoeven gebruiken. Om samen met de therapeut tot een heldere hulpvraag te komen, vindt er diagnostiek plaats aan de hand van creatieve vorming en een kennismakingsgesprek.
En dan?
Als uw hulpvraag duidelijk is, volgt er een traject met voornamelijk gerichte, creatieve oefeningen. Kunstzinnige middelen en onderbouwde methodieken worden ingezet om onbewuste gevoelens bewust en hanteerbaar te maken. Het tastbare beeld dat wordt gecreëerd is het resultaat van eigen keuzes en creativiteit. Dit kan een gevoel van autonomie en trots geven. Er kan bijvoorbeeld worden gewerkt aan herstel, acceptatie en persoonlijke ontwikkeling. Daarbij zorgt de therapeut ervoor dat het materiaal en de methode passen bij de behoeften, mogelijkheden en de doelen van de persoon.
Beeldende therapie in de ouderenzorg
Als oudere beschikt over u over veel levenservaring en inzicht. Tegelijkertijd bent u misschien ook kwetsbaar voor verlies en lichamelijke achteruitgang. Daar kunt u, net als met ziekte en beperkingen, mee geconfronteerd worden. Beeldende sessies kunnen een heilzame manier zijn om te leren omgaan met deze ingrijpende levensveranderingen. Zo kan de therapie helpen bij zowel lichamelijke en cognitieve klachten als bijvoorbeeld bij emotieregulering, zingeving en verlies en rouwverwerking.
Voor wie?
Beeldende therapie binnen de ouderenzorg kan ondersteuning en structuur bieden voor mensen met NAH, dementie en psychische problematiek. Door de sessies kan worden bijgedragen aan de kwaliteit van leven. Daarnaast kan de therapie van grote betekenis zijn in de palliatieve zorg.
Wilt u meer informatie of wilt u een afspraak maken? Klikt u dan hier om naar de contactgegevens te gaan.