Duurzaam Kennemerhart

We leven in een prachtige wereld. Daar mogen we van genieten, maar we hebben evengoed de verplichting om ervoor te zorgen. Maatschappelijke verantwoordelijkheid is een kernwaarde van Kennemerhart. Deze komt niet alleen terug in de sociale betrokkenheid bij de zorg in de regio. Kennemerhart wil ook bouwen aan een mooie, duurzame wereld. Duurzaamheid als maatstaf voor beleid en (financiële) afwegingen. Beslissingen baseren op de vraag: is het goed voor de relatie tussen mens en planeet?

Green Deal

Daarnaast moeten wij als zorgorganisatie voldoen aan bepaalde Europese milieurichtlijnen. Aansluiten bij Green Deal, Nederland op weg naar duurzame zorg’  leek de beste en meest efficiënte optie om hiermee aan de slag te gaan. Voor het uitvoeren van Green Deal is door de Vereniging Milieuplatform Zorgsector in samenwerking met de Stichting Milieukeur, de ‘Milieuthermometer zorg’ ontwikkeld. De Milieuthermometer heeft zeventien hoofdpunten waar Kennemerhart mee aan de slag is gegaan. Je kunt denken aan bijvoorbeeld energiebesparing en vermindering van waterverbruik, verminderden van vervuilend vervoer, duurzaam eten en drinken, afvalscheiding en verantwoord gebruik van textiel en schoonmaakmaterialen. Klik hier voor meer informatie.

CO2 footprints

Hier vindt u de CO2-footprints van 8 van onze woonzorglocaties, waarmee we inzicht hebben gekregen in het energieverbruik.

In 2019 heeft Kennemerhart voor de locaties Overspaarne en Janskliniek het certificaat niveau brons voor de Milieuthermometer Zorg behaald. Het certificaat is drie jaar geldig mits na de jaarlijkse controles blijkt dat Kennemerhart nog steeds voldoet aan de eisen. Eind 2020 heeft de 1e controle plaatsgevonden en wederom voldoet Kennemerhart aan de eisen.
De locaties Meerleven, A.G. Bodaan, De Rijp, De Blinkert, De Molenburg en Schoterhof hebben na de audit in juni 2021 nu ook het certificaat brons ontvangen.

Zo proberen we iedereen milieubewust te maken en laten we aan iedereen, maar vooral aan onze cliënten en aan de gemeentes en samenwerkingspartners zien, wat we bijdragen aan het milieu en op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Klik hier om ons Jaarverslag Milieu en Duurzaamheid 2020 te lezen.

Wat kunt u doen?

U kunt ook vrij eenvoudig een bijdrage leveren aan het verbeteren van het milieu en op duurzame wijze wonen in uw woning. Een aantal tips voor milieubewust wonen:

  • Verzamel uw afval gescheiden, dan kunnen wij het ook gescheiden afvoeren.
  • Bespaar energie.
  • Gebruik alleen elektrische apparaten met A++ keurmerk. Zuinige apparaten verbruiken uiteraard minder energie dan een vergelijkbaar product met zonder keurmerk.
  • Stap over op duurzame verlichting zoals LED-verlichting.
  • Zet kranen tijdig uit en voorkom verdere verspilling van kostbaar (drink)water.
  • Zet de verwarming niet hoger dan nodig en zet hem uit als u langdurig weggaat.
  • Haal stekkers uit stopcontacten als apparatuur niet gebruikt wordt.
  • Gebruik de waterkoker met een afgepaste hoeveelheid water, afgemeten koken is veel beter.
  • Ontdooi uw vriesvak als er ijsvorming is, zo gebruikt de vriezer niet teveel stroom.
  • Gebruik was- en schoonmaakmiddelen met een Eco-label.
  • Voorkom het weggooien van voedselresten door op maat in te kopen en te  koken.
  • Gooi overgebleven geneesmiddelen niet in de gootsteen of afvalbak, maar lever deze in bij uw apotheker of in de speciale verzamelbak van het huis.

Met deze eenvoudige maatregelen kunt u ook het milieu verbeteren én geld besparen.

Deel deze pagina: