Zorgtechnologie

Innoveren is belangrijk, want er staan enorme uitdagingen voor de deur in de ouderenzorg. De vergrijzing neemt toe, kwetsbare mensen blijven langer thuis wonen, de vraag naar intramurale verpleeghuiscapaciteit neemt toe, de zorg wordt steeds complexer en er is een krappe arbeidsmarkt. Kennemerhart anticipeert op deze uitdagingen en zet mede in op zorgtechnologie.

Wij kiezen voor zorgtechnologie die het mogelijk maakt voor de cliënt en zijn naasten om zoveel mogelijk eigen regie te blijven voeren over zijn leven. De ervaren autonomie, zelfredzaamheid, veiligheid(preventie) en welzijn van de cliënt staan hierbij centraal. Daarnaast zetten we in op arbeidsbesparende technologieën die de zorgmedewerkers ondersteunen en ontzorgen. De kernwaarde van Kennemerhart persoonlijk en op maat is ook hier van toepassing. Het is belangrijk dat zorgtechnologie aansluit op de zorgvraag van de individuele cliënt.

Zorgtechnologie bij Kennemerhart

Met een aantal voorbeelden laten we graag zien hoe wij zorgtechnologie inzetten binnen Kennemerhart.

  • In Overspaarne en Huis in de Duinen werken we sinds kort met Leefcirkels. Door middel van een polsarmband en sensoren kunnen cliënten sommige deuren wel en sommige deuren niet door. Zo wordt de leefruimte voor cliënten met dementie vergroot en kan hen meer vrijheid en veiligheid worden geboden. Bewoners worden hier rustiger van merken medewerkers op.
  • Interactieve tafels zorgen voor plezier en uitdaging bij cliënten. Op deze tafels kunnen ze door een aanraakscherm (BelevenisTafel) of projectie van bovenaf (Tovertafel) onder andere spelletjes spelen, muziek luisteren en filmpjes bekijken. Een fijne toepassing om cliënten te activeren en onder andere het geheugen te prikkelen.
  • De CRDL is er voor mensen met dementie of mensen die moeite hebben met verbale communicatie. Door middel van het instrument kunnen zij op een nieuwe manier contact hebben met hun naasten. Zodra twee mensen ieder een hand op het instrument leggen én elkaar aanraken, maakt het geluid. De CRDL is er niet enkel voor het maken van contact. Door gebruik komen soms herinneringen weer terug naar boven en kan het kalmerend werken.
  • Huisdieren kunnen stress en depressie verminderen, maar door dementie zijn mensen vaak niet meer in staat om voor een huisdier te zorgen. Dan komt ‘de robotkat’ goed van pas. Deze interactieve knuffels reageren op aanrakingen en zorgen voor minder eenzaamheid en meer rust.
  • Het Fietslabyrint is een technologie die wordt ingezet door fysiotherapeuten. Cliënten die niet meer zelfstandig buiten kunnen fietsen, kunnen hiermee virtuele fietstochten maken en zo toch nog door bijvoorbeeld hun eigen woonplaats fietsen. De realistische fietservaring geeft mensen het gevoel dat zij eropuit zijn.
 

zorgtechnologie

Deel deze pagina: