Nieuws

Befaamde woonzorglocatie Anton Pieckhofje bestaat 30 jaar

Woonzorglocatie het Anton Pieckhofje van Kennemerhart viert op 23 december haar 30-jarige bestaan. Sinds 1989 biedt het Haarlemse hofje een thuis aan mensen met dementie. En ook anno 2019 gebeurt dat nog steeds op een hele eigentijdse manier.

Het Anton Pieckhofje is de eerste kleinschalige voorziening voor mensen met dementie, waar wonen en zorg gescheiden zijn. Hiermee is het een voorbeeld van het eerste uur, want dertig jaar geleden kwamen ouderen met dementie doorgaans nog in een plaatsvervangend ziekenhuis terecht. Het hofje telt zes groepswoningen. Bewoners huren een woonruimte van een woningcoöperatie en ontvangen 24 uur per dag zorg. Elke woning vormt een eigen huishouden, net zoals de bewoners dat thuis gewend waren. Bewoners bepalen zelf het ritme van hun dag, ze zijn immers thuis.

Bestuurder van Kennemerhart Audrey van Schaik: ,,We horen vaak dat cliënten en verwanten het in het Anton Pieckhofje fijn vinden. De ondersteuning, begeleiding en verzorging die onze medewerkers en vrijwilligers bieden, maken dat de bewoners het leven kunnen blijven leven zoals zij dat gewend waren. Kleinschalig, huiselijk, vertrouwd en vrijheid: dát zijn binnen het hofje de kernbegrippen.”

Ook na 30 jaar geldt de gouden formule van het Anton Pieckhofje nog steeds: huiselijkheid blijkt essentieel in de zorg. Sinds een paar jaar wint kleinschalige zorg steeds meer terrein. De afgelopen jaren kreeg het hofje dan ook veel belangstelling, zowel vanuit binnen- als buitenland. Inmiddels is het concept van het Anton Pieckhofje ook bij andere woonzorglocaties, zoals bijvoorbeeld bij Overspaarne  van Kennemerhart, terug te zien.

Op maandag 23 december wordt het 30-jarige bestaan gevierd van 15:00-15:30 uur. Daarna gaat de viering over in een kerstborrel voor cliënten en naasten van het Anton Pieckhofje. Adres: Anijsstraat 1, 2034 ML Haarlem.

Deel deze pagina:

Ander nieuws

Ontvang ons nieuws

Wilt u op de hoogte gehouden worden van onze locaties, nieuws en activiteiten? Schrijft u zich dan hier in voor onze nieuwsbrief:

Inschrijven nieuwsbrief
Meerkeuze *
Bezig met versturen