Nieuws

Bergen post voor zwaaiende Jan Gladon (91) uit Vijfhuizen

De hartverwarmende kaartjes blijven binnenstromen bij zorgcentrum Schoterhof van Kennemerhart. Ronald Gladon hing drie weken geleden een papiertje achter het raam van het huis van vader Jan (91), die jarenlang de voorbijgangers op de Vijfhuizerdijk toezwaaide. Het was vooral bedoeld om hen te informeren over diens revalidatie. Daarnaast deed Ronald een oproep om zijn vader een kaartje te sturen. En daar wordt massaal gehoor aan gegeven.

Op vrijdagochtend is hij druk bezig een nieuwe lading post op te hangen in de kamer van zijn vader. ,,Zeldzaam’’, zegt Gladon senior over de lieve kaartjes. ,,Prachtig.’’

Volgens zoon Ronald zijn er inmiddels zo’n tweehonderd kaartjes naar de Vijfhuizenaar gestuurd. De muren en kast hangen vol knuffels, opkikkers en beterschapskaarten. De 91-jarige moest naar Schoterhof in Haarlem-Noord, omdat hij regelmatig viel en niet meer kon opstaan.

Vrouwen

Op een kastje ligt post van de meiden van ’Spiering op naaldhakken’, het team dat steevast meedoet aan de Feestweek Vijfhuizen. Als de dames tijdens de komende editie de Supercup winnen, komen ze die hoogstpersoonlijk bij hem langsbrengen, beloven ze. Een teamfoto is bijgevoegd. Zijn vader zwaaide naar de vrouwen net iets fanatieker dan naar andere voorbijgangers, aldus zijn zoon. De 91-jarige ontkent het niet, zijn schalkse blik is veelzeggend.

Jarenlang zwaaide Jan Gladon vanuit zijn stoel naar de voorbijgangers. ,,Mijn hand is versleten’’, grapt hij. ,,Dat hoort op zo’n dorp.’’ Met een ogenschijnlijk simpel gebaar deed hij veel goeds, zo blijkt uit alle post. Zo schrijft iemand die destijds met lood in zijn schoenen naar z’n werk ging, steevast een oppepper te hebben gekregen dankzij het zwaaien.

Hele verhalen worden geschreven aan Gladon, die door iemand ’een man met empathie’ wordt genoemd. Ook jonge Vijfhuizenaren stuurden hem kaartjes. Een 12-jarige jongen belooft Gladon in zijn skybox uit te nodigen als hij proftennisser is, als hij dan maar zwaait naar hem.

Dankzij Jan Gladon kwamen heel wat pubers niet te laat op school. Als ze een lekke band hadden, mochten ze zijn fiets lenen. Onder schooltijd plakte hij dan hun fietsband, herinnert een van de kaartenschrijvers zich.

Slecht nieuws

Sommige voorbijgangers missen de zwaaiende Vijfhuizenaar, laten ze hem weten. Voor hen heeft zoon Ronald slecht nieuws. Hij verwacht niet dat zijn vader terugkeert naar het huis aan de Vijfhuizerdijk. Gelukkig wordt hij in Schoterhof goed verzorgd door de ’ontzettend aardige’ meiden.

Jan Gladon denkt dat nu wel een einde is gekomen aan de stroom kaarten. Zijn zoon hoopt dat het nog wel even doorgaat.

Kaartjes kunnen gestuurd worden naar Schoterhof, Plesmanplein 10, 2024 HT Haarlem.

 

Bron: Haarlems Dagblad
Foto: United Photos/Toussaint Kluiters

Deel deze pagina:

Ander nieuws

Ontvang ons nieuws

Wilt u op de hoogte gehouden worden van onze locaties, nieuws en activiteiten? Schrijft u zich dan hier in voor onze nieuwsbrief:

Inschrijven nieuwsbrief
Meerkeuze *
Bezig met versturen