Nieuws

Bestuurders zorgorganisaties Kennemerland geven startsein voor het halen van de griepprik

Haarlem, 13 oktober 2022 - De bestuurders van Spaarne Gasthuis, Rode Kruis Ziekenhuis, Kennemerhart, Sint Jacob, ViVa! Zorggroep, Zorgbalans en De ZorgSpecialist hebben het startsein gegeven voor het halen van de griepprik in de regio Kennemerland. Hiermee hopen zij een voorbeeld te zijn voor alle collega’s in de zorg en de griepvaccinatiegraad in de regio te verhogen. De Gezondheidsraad adviseert al sinds 2007 niet alleen cliënten, maar ook zorgmedewerkers te vaccineren.

Gratis prik voor alle medewerkers
Zorgmedewerkers komen tijdens hun werkzaamheden dagelijks in contact met kwetsbare cliënten en kunnen onbedoeld virussen makkelijk aan hen overdragen. Door hun kwetsbare gezondheid lopen cliënten een hoger risico op griep en de daarbij horende complicaties. Zo lopen mensen met diabetes, long- of hartziekten of een algehele verslechterde weerstand een verhoogd risico op het krijgen van een longontsteking en in het ergste geval kunnen zij zelfs mede aan de gevolgen van griep overlijden. Daarom roepen de bestuurders alle zorgmedewerkers op zich te beschermen tegen het griepvirus en bieden zij in oktober en november op hun verschillende zorglocaties een gratis griepvaccinatie aan hun medewerkers aan.

De jaarlijkse griepvaccinatie beschermt tegen de meeste griepvirussen. Elk jaar heersen er andere virusvarianten en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert elk jaar opnieuw over de samenstelling van de griepprik. Het is dus nodig jaarlijks een nieuwe vaccinatie te halen. Om cliënten in zorginstellingen goed te beschermen is het niet voldoende alleen hen te vaccineren. Bij ouderen biedt de vaccinatie vaak minder goede bescherming als gevolg van de hogere leeftijd. Ook kan het griepvirus overgedragen worden aan hen door iemand die zelf geen klachten heeft (Bron: GGD).

Gezamenlijk risico verkleinen
Mensen die een griepprik krijgen, beschermen niet alleen zichzelf, hun cliënten en collega’s, maar ook hun familieleden. Zeker wanneer zij jonge kinderen hebben of iemand in de familie die tot de risicogroep behoort. Met het halen van de griepprik is niet uitgesloten dat iemand ziek wordt, wel is aangetoond dat de kans om griep te krijgen wordt verkleind. Ook verloopt de griep milder en is de kans op complicaties, zoals een longontsteking, kleiner.

Door gezamenlijk alle zorgmedewerkers op te roepen de griepprik te halen, o.a. met promotiemateriaal zoals filmpjes en een leuk opgetuigde prikkar, hopen de zorgorganisaties uit de regio Kennemerland de vaccinatiegraad onder hun medewerkers flink te verhogen.
Marijntje Wetzels, raad van bestuur Spaarne Gasthuis, namens alle bestuurders: ‘Om de druk op de zorg in ons ziekenhuis, in de woonzorglocaties en in de wijkzorg beheersbaar te houden, is het van groot belang dat we ons laten vaccineren tegen de griep en tegen corona. Samen zorgen we voor onze patiënten, cliënten en voor elkaar. Het wordt direct gevoeld als een collega ziek is. Daarom is het onderliggende motto dit jaar om ‘elkaar op de been te houden’. Wij laten ons als bestuurders traditiegetrouw graag deze week weer als eerste vaccineren’.

Ook GGD Kennemerland onderschrijft het belang van het halen van de griepprik voor zorgmedewerkers.

Deel deze pagina:

Ander nieuws

Ontvang ons nieuws

Wilt u op de hoogte gehouden worden van onze locaties, nieuws en activiteiten? Schrijft u zich dan hier in voor onze nieuwsbrief:

Inschrijven nieuwsbrief
Meerkeuze *
Bezig met versturen