Nieuws

Bewoners ‘coronaproof’ aan de koffie met familie op Bevrijdingsdag

Op dinsdag 5 mei, Bevrijdingsdag, wordt de eerste FLEXVISIT van Kennemerhart voor verpleeghuisbewoners en familie in gebruik genomen. Dat gebeurt om 11 uur op woonzorglocatie Schoterhof. Ook bij woonzorglocaties Huis in de Duinen, Meerleven en De Molenburg is vanaf 5 mei bezoek via een FLEXVISIT mogelijk. De ‘coronaproof’ units bestaan uit huiselijk ingerichte containers van 6 bij 2,5 meter, voorzien van een plexiglas wand. Een babyfoon maakt het mogelijk met elkaar te communiceren. De FLEXVISIT voldoet aan alle veiligheidsvoorschriften om elkaar te kunnen ontmoeten.

FLEXVISIT helpt om isolement bewoners te doorbreken
De eerste gebruikers bij woonzorglocatie Schoterhof zijn Sheila Willemse en haar opa die in Schoterhof woont. Sheila, wiens moeder bij Kennemerhart werkt, is ook initiatiefneemster van de speciale doneer-actie die deze zogenoemde ‘reunite units’ mogelijk maakt. Met haar actie wil zij het isolement van bewoners in verpleeghuizen helpen doorbreken. 

Aanschuiven aan op maat gemaakte tafels
Volgens Helma Meeuwissen, directeur langdurige zorg bij Kennemerhart, zijn de FLEXVISITS een geweldig initiatief. ‘Voor bewoners en familie zijn de beperkte communicatiemogelijkheden vanwege het landelijk opgelegde bezoekverbod heel zwaar. Voor mensen met dementie is de maatregel lastig te begrijpen. Onze medewerkers doen er alles aan om het onze bewoners naar de zin te maken. Echter, familie is onvervangbaar. Er wordt van alles gedaan om contact mogelijk te maken, bijvoorbeeld via een glaswand op de begane grond of via een open deur met visite op gepaste afstand achter een heg. Maar dit is niet op alle locaties makkelijk te realiseren. Daarom zijn we ontzettend blij met de FLEXVISITS. Op deze manier is er een nieuwe vorm van contact mogelijk geworden tussen bewoners en familie. Dit initiatief gaat een enorme positieve impact op onze bewoners hebben en dat vinden we heel erg belangrijk. Voor de inrichting kregen we spontaan hulp aangeboden van het Haarlemse bedrijf INTOS Interior Solutions. Zij maakten op maat gemaakte tafels zodat bewoners en familie bij elkaar kunnen aanschuiven. Alle hulp en initiatieven die wij aangeboden krijgen worden ontzettend gewaardeerd. Het helpt ons in deze voor iedereen zo lastige tijd.'

Streefbedrag
Sheila Willemse: ‘Inmiddels leverde een online doneeractie ruim 8000 euro op. Het streefbedrag is om via donaties en sponsoring 12.000 euro bij elkaar te krijgen. Zo zou het moeten lukken om op alle verpleeghuislocaties waar behoefte is, een FLEXVISIT te plaatsen.’ Voor de financiering van de units (de kosten voor huur en transport bedragen per unit een kleine 3000 euro) stelden tot nu toe behalve een aantal donateurs (waaronder Lumax Dakdekkers, Transportbedrijf van Everdingen en Bouwbedrijf Mooij) ook Stichting Steunfonds Cliënten Kennemerhart en Stichting Hofje Codde en Van Beresteyn een bedrag beschikbaar. Helma Meeuwissen: 'We zijn er nog niet en hopen dat er nog meer donaties zullen volgen om de FLEXVISITS voor zoveel mogelijk bewoners en familie mogelijk te maken.' Klik hier voor meer informatie.

Deel deze pagina:

Ander nieuws

Ontvang ons nieuws

Wilt u op de hoogte gehouden worden van onze locaties, nieuws en activiteiten? Schrijft u zich dan hier in voor onze nieuwsbrief:

Inschrijven nieuwsbrief
Meerkeuze *
Bezig met versturen