Nieuws

Buitenlandse professionals versterken regionale zorgteams

Buitenlandse professionals die met succes professionele zorg verlenen in Midden- en Zuid-Kennemerland. Dát is de uitkomst van de samenwerking tussen Sint Jacob, Zorggroep Reinalda, Kennemerhart en ViVa! Zorggroep, vier zorgorganisaties in de regio. De volgende lichting nieuwe zorgprofessionals wordt in Spanje klaargestoomd om de regionale ouderenzorg te versterken.

Meerdere ouderenzorgorganisaties uit de regio, waaronder Sint Jacob, Zorggroep Reinalda, Kennemerhart en ViVa! Zorggroep, werkten al in 2019 aan een gezamenlijke regiovisie. Met als belangrijkste speerpunt: zorgdragen voor voldoende personeel, nu en in de toekomst. Eén van de initiatieven is het werven van zorgprofessionals in Zuid-Europese landen. De gezamenlijke aanpak werpt nu al zijn vruchten af: de eerste ervaringen met buitenlandse professionals zijn positief. Een dergelijke samenwerking binnen de zorg wordt overigens het ‘nieuwe normaal’. Dát stelt niet alleen de minister van VWS, Hugo de Jonge, maar is recent ook bevestigd in een advies van de commissie Toekomst zorg thuiswonende ouderen.

Klaarstomen voor Nederlandse ouderenzorg

De vier zorgorganisaties versterken hun zorgteams door verzorgenden en verpleegkundigen uit Europa naar de regio Kennemerland te halen. Daarbij geldt: werving in landen en regio’s die zelf kampen met een personeelstekort is een ‘no-go’. De nieuwe collega’s zijn gekwalificeerd en hebben veelal ervaring opgedaan in ziekenhuizen, maar kunnen in hun eigen land geen werk vinden. In Spanje worden zij klaargestoomd voor hun werk in de Nederlandse ouderenzorg. Zo leren zij niet alleen de Nederlandse taal. Maar ook hoe wij in Nederland zorg verlenen aan ouderen en wat de culturele verschillen en omgangsvormen zijn. Door deze intensieve voorbereiding zijn de nieuwe collega’s na aankomst in Nederland direct en goed inzetbaar in de ouderenzorg.

Structurele samenwerking

Sint Jacob en Zorggroep Reinalda hebben al vijf nieuwe collega’s welkom mogen heten. Zij zijn enthousiast ontvangen in de teams. Bij de zorgorganisaties ViVa! Zorggroep en Kennemerhart starten vanaf maart 11 nieuwe collega’s. Ook in deze organisaties kijken de teams uit naar de versterking. De vier zorgorganisaties werken intensief samen en bekijken hoe de samenwerking verloopt. Zij worden daarbij ondersteund door de ervaringen die zorgorganisatie ZorgBalans heeft opgedaan. De verwachting van de zorgorganisaties is dat dit de start is van een mooi vervolg.

Deel deze pagina:

Ander nieuws

Ontvang ons nieuws

Wilt u op de hoogte gehouden worden van onze locaties, nieuws en activiteiten? Schrijft u zich dan hier in voor onze nieuwsbrief:

Inschrijven nieuwsbrief
Meerkeuze *
Bezig met versturen