Nieuws

CAZHEM 24/7 beschikbaar loont

Unieke samenwerking ouderenzorgorganisaties, Spaarne Gasthuis en huisartsen in regio Zuid-Kennemerland voor acute ouderenzorg.

CAZHEM, het Centraal Aanmeldpunt Zorginzet Haarlem En Meer, is een samenwerkingsverband van vier zorgorganisaties in regio Zuid-Kennemerland; Kennemerhart, Sint Jacob, Zorgbalans en Zorggroep Reinalda. CAZHEM is opgericht om de doorstroom vanuit de huisartsenpost en spoedeisende hulp te verbeteren voor kwetsbare ouderen die door een onverwachte situatie op de spoedpost in het ziekenhuis komen. Het biedt inzicht in de beschikbare spoedplekken in aangesloten woonzorgcentra, verpleeghuizen of revalidatiecentra. Met één telefoontje kan direct de plek bepaald worden die het beste bij de patiënt past.

CAZHEM is sinds twee maanden 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Hiermee wordt een tot nu toe onbeantwoorde vraag van de spoedeisende hulp en huisartsenposten beantwoord en dit loont.

Per jaar komen er ongeveer 800.000 ouderen terecht op de spoedeisende hulpafdelingen van ziekenhuizen. Slechts veertig procent van die ouderen heeft werkelijk medisch-specialistische hulp nodig. Met de uitbreiding van CAZHEM van avond- en weekenduren naar 24 uur per dag konden binnen twee maanden zestig ouderen die op de spoedeisende hulp kwamen, terecht in één van de vier aangesloten ouderenzorginstellingen. Hierdoor is gemiddeld per dag één oudere geholpen aan de juiste zorg en is een onnodige ziekenhuisopname voorkomen. Dit is een verdubbeling van het aantal ouderen ten opzichte van de periode voordat CAZHEM 24/7 operationeel was.

De ouderenzorgorganisaties Kennemerhart, Sint Jacob, Zorgbalans en Zorggroep Reinalda werken nauw met elkaar samen. De bestuurders: ‘Wij zijn trots op het succes van CAZHEM, Huisartsen Coöperatie Zuid Kennemerland, het ziekenhuis én tussen de vier ouderenzorgorganisaties. Het is belangrijk dat wij één team vormen, ook al zijn wij vier verschillende organisaties. Hierdoor kunnen we veel efficiënter samenwerken met alle betrokken partijen’.

Overdag werken CAZHEM en de organisatie “Wijkgerichte Zorg”, een eerder initiatief van huisartsen en ouderen zorgorganisaties, samen in het vinden van een voor de patiënt beste oplossing. Bij spoed wordt CAZHEM ingezet. Huisartsen komen regelmatig bij kwetsbare ouderen thuis die acuut hulp nodig hebben, maar geen medische indicatie hebben. ‘Als een patiënt met spoed een revalidatie- of verpleeghuisplek nodig heeft, dan wil je dat snel kunnen regelen’, aldus één van de artsen van de spoedeisende hulp die regelmatig gebruik maakt van het meldpunt. “Nu ik met CAZHEM meteen kan zien waar de patiënt naar toe kan, is het zó in orde.”      

Audrey van Schaik, bestuurder van Kennemerhart en één van de initiatiefnemers van CAZHEM: ‘Kwetsbare ouderen komen bij een onverwachte spoedsituatie nu niet meer onnodig in dure ziekenhuisbedden te liggen, maar krijgen direct de zorg die ze wél nodig hebben in een warme en veilige omgeving. Tamara Pieterse, bestuurder van Zorgbalans en mede-initiatiefnemer: ‘De uitbreiding van beschikbaarheid naar 24 uur per dag, 7 dagen per week heeft een tot nu toe onbeantwoorde vraag van de spoedeisende hulp en huisartsenpost beantwoord’.

 

Persbericht namens:

Kennemerhart

Sint Jacob

Zorgbalans

Zorggroep Reinalda

Spaarne Gasthuis

Huisartsen Coöperatie Zuid Kennemerland

Deel deze pagina:

Ander nieuws

Ontvang ons nieuws

Wilt u op de hoogte gehouden worden van onze locaties, nieuws en activiteiten? Schrijft u zich dan hier in voor onze nieuwsbrief:

Inschrijven nieuwsbrief
Meerkeuze *
Bezig met versturen