Nieuws

Deelnemers Kennemerhart Oppeppers presenteren hun ‘gouden boek’

Afgelopen week presenteerden deelnemers van Kennemerhart Oppeppers locatie Schalkhart hun eigen ‘gouden boek’, een persoonlijk en visueel weergegeven naslagwerk over hun leven. Het was de eindpresentatie van een bijzondere herinneringsreis door het geheugen. Het resultaat geeft een inkijkje in het leven en verleden van ouderen die vanwege bijvoorbeeld dementie, NAH of Parkinson een locatie van Kennemerhart Oppeppers bezoeken. Haarlem105 legde de presenstatie vast ten behoeve van een radio-uitzending.

Tijdens tien creatieve schrijf- en tekenbijeenkomsten werden de deelnemers op professionele manier begeleid door kunstenares en trainer/coach Eva Durlacher. Teken- of schrijfervaring was niet nodig; iedereen kon meedoen. De boeken kwamen tot stand via inspirerende opdrachten zodat deelnemers hun verhalen en gevoelens konden visualiseren. Ook werden de verhalen met elkaar gedeeld. Behalve het mooie resultaat in boekvorm, leverde de reis terug in de herinnering nog veel meer op. Zoals een mantelzorger van één van de deelnemers vertelde: ‘Mijn man heeft weer levenslust, energie en meer zelfvertrouwen gekregen door het maken van zijn gouden boek.’ Annemarie Sijbrandij, senior medewerker Kennemerhart Oppeppers, beaamde hoe belangrijk het is om de hersenen te blijven stimuleren, juist als het gaat om (beginnende) dementie. ‘Wetenschappelijk is hier al veel onderzoek naar gedaan en wij ervaren het hier elke dag weer in de praktijk’. Volgens Eva Durlacher reageerden de deelnemers veelal ontwapend op haar aanpak: ‘Het eerst formuleren van de opdracht, daarna het vertellen van de herinnering en deze vervolgens op papier te laten zetten heeft veel impact en levert prachtige verhalen en visuele creaties op. Vanwege corona waren deelnemers een aantal weken afwezig omdat het ontmoetingscentrum gesloten was. Maar bij terugkomst herinnerden zij zich nog heel goed hun tekeningen en verhalen. En waar sommige deelnemers eerst nog zeiden dat ze niet konden tekenen, glommen ze van trots toen ze hun ingebonden gouden boek in handen kregen.’

Kennemerhart Oppeppers, innovatieve dagbesteding in Haarlem en omstreken, is er voor iedereen met een vorm van dementie, NAH, Parkinson of voor wie contact maken niet (meer zo) vanzelfsprekend is.

Meer informatie over de gouden boeken: www.goudenverhalen.nl

Bron video: Haarlem105

Deel deze pagina:

Ander nieuws

Ontvang ons nieuws

Wilt u op de hoogte gehouden worden van onze locaties, nieuws en activiteiten? Schrijft u zich dan hier in voor onze nieuwsbrief:

Inschrijven nieuwsbrief
Meerkeuze *
Bezig met versturen