Nieuws

Duveke (66) heeft dementie en is deelnemer aan de Oppeppers

Wanneer het over dementie gaat, doemen al snel beelden op van wegkwijnende mensen in verpleeghuizen. Wat zelden wordt getoond, is de grote groep die na de diagnose met wat hulp zelfstandig thuis woont, ondernemend is en het leven nog absoluut de moeite waard vindt. Mensen zoals Duveke Kalma (66).

Duveke heeft het druk. Ze wandelt iedere week urenlang. "Bewegen is namelijk goed voor mensen met geheugenproblemen." Ze bezoekt een museum, zit gezellig met vriendinnen in haar stamcafé of rent fanatiek rond op het hockeyveld.

"Zolang ik alles kan, doe ik alles. En ik heb een prima stel vriendinnen hier in de omgeving die ook altijd klaarstaan om me te helpen." Ze bekijkt het leven graag van de lichte kant. "Als het zo blijft, hoor je mij niet klagen. Ik kan nog een hele hoop."

In het hockeyteam weet mogelijk nog niet iedereen van haar dementie. "Maar iedereen mankeert hier wel wat. We hebben iemand met een pacemaker en iemand met twee kunstheupen." Toch maakt ze zeker geen geheim van de diagnose.

In winkels legt Duveke het uit aan het personeel. "Meestal zeg ik heel snel: denk eraan, ik vergeet nogal wat. Ik heb Alzheimer. Mensen worden dan veel attenter. Ik vind het wel handig als ze een beetje opletten. Anders gaan er veel dingen fout."

Meer informatie over de uitzending vind je hier.

Deel deze pagina:

Ander nieuws

Ontvang ons nieuws

Wilt u op de hoogte gehouden worden van onze locaties, nieuws en activiteiten? Schrijft u zich dan hier in voor onze nieuwsbrief:

Inschrijven nieuwsbrief
Meerkeuze *
Bezig met versturen