Nieuws

E-consult over probleemgedrag in ouderenzorg

Probleemgedrag in de ouderenzorg komt ten alle tijden voor, maar kan ook in deze tijd door de coronamaatregelen worden versterkt of veroorzaakt. Er kunnen nieuwe zorgvragen ontstaan, zoals:

‘Een cliënt wordt agressief omdat hij i.v.m. het coronavirus niet van de afdeling mag. Hoe voorkomen we als zorgmedewerkers dat deze cliënt agressief wordt?’ 

of

‘Bewoners mogen niet meer van de afdeling af, maar willen wel deelnemen aan dagbesteding. Hoe gaan we hier als zorgmedewerkers mee om?’ 

Dit zijn actuele vragen waar het consultatieteam van het Kennis- en Expertisecentrum (KEC) graag met zorgteams over wil meedenken. Het consultatieteam bestaat uit zorgmedewerkers en behandelaren die ervaring en affiniteit hebben met probleemgedrag in de ouderenzorg.

Zorgmedewerkers kunnen het consultatieteam inschakelen wanneer probleemgedrag zich voordoet en een frisse blik helpend kan zijn. Het zorgteam behoudt zelf de regie, het KEC dient ter ondersteuning.

De zorgvraag hoeft overigens niet alleen betrekking te hebben op corona, maar mag ook gaan over andere zorgvragen die binnen het team spelen. Omdat fysieke aanwezigheid bij andere organisaties/locaties op dit moment niet wenselijk is, biedt KEC e-consulting aan voor ondersteuning op afstand.

Het voordeel van e-consulting is dat er op korte termijn een aanvraag kan worden gedaan en er direct contact is met het consultatieteam. Het in kaart brengen van (probleem)gedrag van een cliënt kan echter lastiger zijn dan wanneer het in de praktijk wordt geobserveerd. De consulent en aanvrager zullen met elkaar bespreken wat de alternatieve mogelijkheden en oplossingen zijn. Aan zorgmedewerkers kan bijvoorbeeld worden gevraagd om videomateriaal van het gedrag van de cliënt aan te leveren. Dit kan dan worden geanalyseerd door het consultatieteam.

Loop jij als zorgteam tegen probleemgedrag in de ouderenzorg aan? Dien dan een aanvraag in. Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak gemaakt voor een e-consult.

 

Bekijk de video en ontdek in een paar minuten wat KEC voor jouw zorgteam kan betekenen.

Deel deze pagina:

Ander nieuws

Ontvang ons nieuws

Wilt u op de hoogte gehouden worden van onze locaties, nieuws en activiteiten? Schrijft u zich dan hier in voor onze nieuwsbrief:

Inschrijven nieuwsbrief
Meerkeuze *
Bezig met versturen