Nieuws

Een onwijs mooi vak

Sinds haar vijftiende werkt Sanne bij Kennemerhart, met een paar onderbrekingen. “Ik ben net een boemerang”, lacht ze. “Ik ga weg, maar ik kom steeds weer terug.” Als tiener begon ze met een bijbaantje in De Molenburg. “Daar hielp ik in de zorg. Bedden opmaken, broodjes smeren, steunkousen aantrekken. Toen is mijn liefde voor de ouderenzorg ontstaan.” Inmiddels werkt ze als specialist ouderengeneeskunde bij Schoterhof. “Daarnaast ondersteun ik huisartsen in de regio, met wie we goed samenwerken. Mensen wonen steeds langer thuis, dus we moeten het verpleeghuis uit, de wijk in.

Als specialist ouderengeneeskunde kijk ik naar de hele mens. Een chirurg ziet vooral een enkel die moet worden geopereerd. Ik zie ook dat mevrouw dementie en hartfalen heeft, in slechte conditie is en alleen woont, ondersteund door een dochter die al overbelast is. Ik wil vooral van waarde zijn door het gesprek aan te gaan. Niet alleen met de cliënt, maar ook met mantelzorgers en zorgprofessionals. Samen kijken we: wat is voor deze persoon passende zorg in deze fase van het leven? Samen bespreken we: wat doen we wel? Maar ook: wat doen we niet? Hiervoor werkte ik in het ziekenhuis. Daar zag ik regelmatig hoe ouderen werden opgelapt, ook als er weinig kwaliteit van leven meer was. In sommige situaties is het beter om samen te besluiten: we gaan niet opereren.”

‘Samen’ is een woord dat bij Sanne vaak terugkomt. “Ik ben niets zonder mijn collega’s van de zorg en behandeling. Ook mantelzorgers zie ik als onderdeel van het team. Zorgen doen we echt samen.” Wanneer Sanne blij naar huis gaat? “Als ik iets voor iemand heb kunnen betekenen. Dat kan al iets kleins zijn, zoals een praatje op de gang. De verhalen van de cliënten, dat is wat mijn vak ook onwijs mooi maakt.”

Vind jij het werk als specialist ouderengeneeskunde, net als Sanne, een 'onwijs mooi vak'? Check hier de vacature specialist ouderengeneeskunde bij Kennemerhart.

 

 

Deel deze pagina:

Ander nieuws

Ontvang ons nieuws

Wilt u op de hoogte gehouden worden van onze locaties, nieuws en activiteiten? Schrijft u zich dan hier in voor onze nieuwsbrief:

Inschrijven nieuwsbrief
Meerkeuze *
Bezig met versturen