Nieuws

Kennemerhart Oppeppers: vernieuwde en eigentijdse vorm van dagbesteding

De dagbesteding van Kennemerhart presenteert zich voortaan als Kennemerhart Oppeppers, innovatieve dagbesteding in Haarlem en omstreken. Met een nieuwe naam, een nieuw logo én een vernieuwd programma zet Kennemerhart haar dagbesteding opnieuw in de markt. Op maat, eigentijds en dichtbij. Kennemerhart Oppeppers richt zich op kwetsbare thuiswonende ouderen met een vorm van dementie, NAH, Parkinson of als contact maken met anderen niet (meer) zo vanzelfsprekend is.

Bekijk hier een korte animatie over Kennemerhart Oppeppers in twee minuten.

Via Kennemerhart Oppeppers kunnen kwetsbare ouderen onderdeel blijven van de maatschappij. Petra Jansen, programmacoördinator Kennemerhart Oppeppers: ‘De oudere van toen’ is niet meer ‘de oudere van nu’. De ‘oudere van nu’ wil immers graag, onder eigen regie, middenin het leven blijven staan. Via Kennemerhart Oppeppers kunnen zij hun dag invullen met gelijkgestemden of met aansprekende activiteiten. Lichamelijk of geestelijk prettig bezig zijn is immers belangrijk, ook als je op leeftijd bent’. Het concept slaat aan bij deelnemers van Kennemerhart Oppeppers. ‘Als je thuis blijft, ben je zo beperkt. Hier organiseren we van alles samen’, aldus een deelnemer. Een andere deelnemer vertelt: ‘We accepteren elkaar en het is fijn om ergens naar toe te gaan waar je anderen kunt ontmoeten. Ik vind het fijn om onder de mensen te blijven en samen dingen te ondernemen. Voor mijn partner thuis is dat ook belangrijk!’.

Innovatieve dagbesteding
Het innovatie karakter van Kennemerhart Oppeppers past bij de koers die ouderenorganisatie Kennemerhart vaart. Audrey van Schaik, Raad van Bestuur Kennemerhart: ‘Innovatie vinden we belangrijk, niet alleen als het gaat om bijvoorbeeld zorgtechnologie, maar ook als het gaat om een zinvolle daginvulling. Kwetsbare ouderen die thuis wonen, willen graag actief onderdeel blijven van de maatschappij en gewoon blijven meedoen. Met het nieuwe programma van Kennemerhart Oppeppers komen we op allerlei manieren tegemoet aan deze wens.’

Gezonde levensstijl
De nieuwe eigentijdse vorm van (mobiele) dagbesteding sluit aan bij een gezonde levensstijl. Met een verfrissend en veelzijdig programma met wandelingen, workshops, lezingen, museumbezoek en ontmoetingen op het gebied van Sport & Bewegen (waaronder yoga, capoeira en boksen), Kunst & Cultuur (zoals De Poëzieclub), Groen & Natuur (waaronder een workshop natuurfotografie), Voeding & Gezondheid (bijvoorbeeld samen een kookboek maken) en Creatie (met workshops als schilderen als Van Gogh). De activiteiten worden ondersteund door inspirerende kunstenaars en gastdocenten. Ook wordt nauw samengewerkt met maatschappelijke en culturele partijen in stad en regio zoals het Frans Hals Museum in Haarlem. Daarnaast is er altijd begeleiding en lichte zorg mogelijk via deskundige medewerkers. Ontmoeten, samen zijn, meedoen, meewerken en er toe doen blijven de kern. Er is ook gewoon koffie met wat lekkers!

Routes
Kennemerhart Oppeppers werkt vanuit vier ‘routes’:

Oppeppers Op Pad is er voor iedereen die er graag op uit trekt en dit ook fysiek goed aan kan, zij wandelen, gaan op museumbezoek of kiezen voor een themaprogramma.
Oppeppers Dichtbij zijn onze dagbestedingslocaties in Haarlem, Heemstede, Vogelenzang/Bloemendaal en Zandvoort en zijn bedoeld voor iedereen die, met enige begeleiding, dichtbij huis zin heeft in een afwisselend dag- of weekprogramma.
Oppeppers Thuis is speciaal ontwikkeld voor mantelzorgers. Zij zijn immers een belangrijk onderdeel in het leven van ouderen die ondanks fysieke of mentale problemen graag zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen.
Oppeppers Samen betreft onze samenwerking met maatschappelijke en culturele partijen in de stad.

Lichtpuntjes
Ter gelegenheid van de lancering van de dagbesteding nieuwe stijl, ontvangen alle thuiswonende cliënten van Kennemerhart deze maand twee ‘lichtpuntjes’. Eentje om zelf te houden en eentje om weg te geven. De begeleidende tekst luidt: ‘Laten we elkaar weer ontmoeten!’ Met als dubbele boodschap dat het doorgeven van een lichtpuntje ook weer zorgt voor nieuwe ontmoetingen. Petra Jansen: ‘Met deze actie stimuleren we nieuwe ontmoetingen en verbinding. Iets wat voor veel ouderen niet meer vanzelfsprekend is. De lichtjes helpen hen hiermee hopelijk een eindje op weg. Vrijwilligers van Kennemerhart helpen bij de verspreiding van de lichtjes.’ De lichtjes zijn mogelijk gemaakt dankzij steun van het SSCK (Stichting Steunfonds Cliënten Kennemerhart)

Het programma van Kennemerhart Oppeppers wordt, zodra de coronamaatregelen niet meer van kracht zijn, verder uitgerold. Tot die tijd vinden alle activiteiten veilig en coronaproof plaats op de diverse locaties van Kennemerhart Oppeppers. Zie voor meer informatie: www.kennemerhart.nl/dagbesteding

Deel deze pagina:

Ander nieuws

Ontvang ons nieuws

Wilt u op de hoogte gehouden worden van onze locaties, nieuws en activiteiten? Schrijft u zich dan hier in voor onze nieuwsbrief:

Inschrijven nieuwsbrief
Meerkeuze *
Bezig met versturen