Nieuws

Ouderenzorgorganisatie Kennemerhart ontvangt bronzen keurmerk van de Milieuthermometer Zorg

Op maandag 27 september 2021 mocht Cedric van der Meulen, lid Raad van Bestuur ouderenzorgorganisatie Kennemerhart, het bronzen keurmerk Milieuthermometer Zorg in ontvangst nemen voor acht locaties van Adriaan van Engelen, directeur Milieuplatform Zorgsector.

Kennemerhart heeft voor de woonzorglocaties Schoterhof, De Rijp, De Blinkert, De Molenburg, Meerleven, A.G. Bodaan en opnieuw ook de locaties Janskliniek en Overspaarne het bronzen niveau van de Milieuthermometer Zorg behaald. Huis in de Duinen wordt gecertificeerd zodra de nieuwbouw is opgeleverd. Het certificaat werd maandag uitgereikt door Adriaan van Engelen, directeur Milieuplatform Zorgsector. Cedric van der Meulen, bestuurslid Kennemerhart: ‘Dat we voor zoveel locaties brons hebben gehaald is iets waar we met zijn allen trots op kunnen zijn. We hebben maar één planeet. Kennemerhart zet zich samen met onze medewerkers maximaal in om deze zo goed mogelijk door te geven aan de volgende generatie.’

Raymond van Haeften, wethouder van de gemeente Zandvoort: ‘Ik ben trots dat Kennemerhart met hun zorginstellingen de urgentie ziet van een duurzame samenleving. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan de duurzaamheidsambities van de gemeente. Ik hoop dat vele organisaties en bedrijven dit voorbeeld zullen volgen zowel in Zandvoort als in de regio. Daar zal ik me ook persoonlijk voor inzetten: een duurzamer dorp komt niet vanzelf, dat moeten we samen doen’.

Duurzaam en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen wordt steeds belangrijker, ook voor de zorg. Op milieugebied is de kennis nu gebundeld in de Milieuthermometer Zorg. Dit biedt een basis voor milieuzorg, geeft invulling aan recente wetgeving en zorgt voor kostenbesparing. Zorginstellingen zijn doorgaans grootverbruikers van energie, water en voedsel. Via een Green Deal onderstrepen zorginstellingen het belang om de instellingen versneld te verduurzamen.

Er zijn in 2020 en 2021 grote stappen gemaakt op het gebied van milieu en duurzaamheid. Zo worden de erkende maatregelen voor vermindering van energieverbruik en CO2 reductie doorgevoerd. Tevens zijn er alternatieven gevonden voor veel plastic-wegwerpspullen, worden oude lampen vervangen door LED-verlichting, wordt afval verder gescheiden en kopen we steeds groener in.

In 2015 tekenden diverse zorginstellingen de Green Deal ‘Nederland op weg naar Duurzame zorg’. In 2018 is een tweede Green Deal Zorg gesloten. De Green Deal heeft als doel de verduurzaming te versnellen. De Milieuthermometer is een van de beloften uit de Green Deal. Het is een duurzaamheidstool van het Milieuplatform Zorgsector wat door aangesloten zorginstellingen zelf wordt onderhouden.

Omgevingsdienst IJmond heeft een coördinerende rol in de Green Deal voor de regio. Zo organiseert zij bijeenkomsten waar de zorginstellingen successen, kennis en ervaringen met elkaar kunnen delen. Omgevingsdienst IJmond voert namens vijftien gemeenten en de provincie Noord-Holland diverse milieu- en duurzaamheidstaken uit, onder andere het verlenen van vergunningen en het houden van milieutoezicht bij bedrijven. Energiebesparing maakt daar onderdeel van uit en staat steeds hoger op de agenda.

Cedric van der Meulen neemt het certificaat in ontvangst van Adriaan van Engelen (© Jurriaan Hoefsmit)
Deel deze pagina:

Ander nieuws

Ontvang ons nieuws

Wilt u op de hoogte gehouden worden van onze locaties, nieuws en activiteiten? Schrijft u zich dan hier in voor onze nieuwsbrief:

Inschrijven nieuwsbrief
Meerkeuze *
Bezig met versturen