Nieuws

Sportevent op ijsbaan voor 150 ouderen van Kennemerhart

Cees Cornet - ’ze kennen me in de Vogelbuurt vooral als Rooie Cees’ - snuift de vrieslucht van het kunstijs op en herinnert zich op slag de Elfstedentocht die hij lang geleden reed. ,,In de jaren vijftig liep ik hier al rond op de ijsbaan. Die herinneringen komen vandaag allemaal weer terug’’, vertelt de 78-jarige met een brede lach. Brein en lichaam haperen vandaag even minder als honderd ouderen en hun mantelzorgers samenkomen bij de Haarlemse ijsbaan.

Bewegen is niet alleen goed voor de motoriek van de oudere, het heeft ook een positieve invloed op het voorkomen en zelfs reduceren van dementie en alzheimer. Bezoekers van de dag- en ontmoetingscentra van ouderenzorgorganisatie Kennemerhart maakten vrijdag dan ook massaal gebruik van een sportevenement op de Haarlemse ijsbaan en in het Kennemer Sportcenter. Dat zorgde voor een gezellige vermenging van krokusvakantievierende jeugd en voorzichtig voortschuifelende ouderen met rollators.

Nadat de schoonrijders van LVS Alkmaar op de binnenste baan voor de minder mobiele groep ouderen hun kunsten hebben vertoond is er een wisseling van de wacht. De rolstoelen passeren de hoofdbaan die even wordt stilgelegd en een tiental andere ouderen komt aangewandeld voor het curlen. Zoals Jan de Blaauw (76) die samen met zijn vrouw Nelleke weer een dagje komt plukken. De oprichter van het grote gelijknamige installatiebedrijf heeft alzheimer en hoort de instructies van Eisstockmeister Paul van Deursen geconcentreerd aan. Na een aantal worpen maakt hij al aardige vorderingen in de clinic Bavarian Curling. Zijn ijsstok komt steeds dichter in de buurt van het doel.

Nelleke staat op kleine afstand naar haar man te kijken. ,,Vandaag is onze 51ste trouwdag’’, vertelt ze. ,,Op de 50ste hebben we onze huwelijksreis naar Parijs herhaald. Ik moest hem wel steeds in de gaten houden. De metro kon niet meer, want hij stapt dan met anderen uit en ben ik hem zo kwijt. We hebben wel genoten op Montmartre. Daar staat een draaimolen die wordt aangedreven door paarden. Je had die glimlach moeten zien toen hij voorstelde er in te gaan.’’

Ze herinnert zich de mooie projecten die ze samen hebben opgezet. ,,Twintig jaar geleden hebben we een school in Ghana gebouwd en de kinderen onderwijsondersteuning laten geven. We gingen er vaak naar toe maar zes jaar geleden kreeg Jan alzheimer. Lange reizen doen we niet meer. Gelukkig gaat het proces wel langzaam. Het loslaten daardoor ook. Ik zit ’s avonds wel eens met een traantje in de ogen op de bank als Jan al naar boven is. Soms is het allemaal wel eens moeilijk, maar hij is altijd vrolijk en opgewekt.’’

De groep is inmiddels in zijn geheel naar het Kennemer Sportcenter getrokken. Een beetje op temperatuur komen. In de grote hal staat een Elfstedenspel opgesteld, verdeeld over elf activiteiten die de deelnemers uitdagen op het gebied van sport-, spel- en geheugentraining. Jan de Blaauw gaat zitten en krijgt een theedoekje om zijn hoofd die zijn ogen bedekt. Een trainster legt met een lepeltje een schepje zout op zijn vinger en vraagt hem te proeven. Wat proeft hij? ,,Het is een beetje zout. En geef me nu dan maar een borrel.’’ Even een bodempje leggen voor de Dutch Vocals uit Volendam die nog komen optreden.

 

Bron: Haarlems Dagblad 

Deel deze pagina:

Ander nieuws

Ontvang ons nieuws

Wilt u op de hoogte gehouden worden van onze locaties, nieuws en activiteiten? Schrijft u zich dan hier in voor onze nieuwsbrief:

Inschrijven nieuwsbrief
Meerkeuze *
Bezig met versturen