Nieuws

Tip! Schrijfster ‘Welke dag is het vandaag?’ 12/4 in Reinaldahuis

Op woensdagmiddag 12 april geeft Rina Stam een lezing over haar boek ‘Welke dag is het vandaag’ in het Woonzorgcentrum het Reinaldahuis aan deLeonard Springerlaan. De lezing begint om 14:30 uur, inloop vanaf 14:00 uur. In ‘Welke dag is het vandaag?’ vertelt hoofdpersoon Francis haar gedachten en emoties tijdens haar dementie ziekteproces. Het is een herkenbaar verhaal voor mensen die om wat reden dan ook met dementie te maken hebben. Anderen staan ongetwijfeld versteld van het ziekteproces en de invloed daarvan op dierbaren.

Aangrijpend met een vleugje humor
Rina beschrijft in ‘Welke dag is het vandaag?’ allerlei tragische en soms ook komische ervaringen van de laatste jaren van haar moeder met dementie. Alles tussen de eerste tekenen van vergeetachtigheid tot het wonen in verzorgingscentra en uiteindelijk het stervensproces worden beschreven. Dat levert veel verdrietige, angstige, maar ook hilarische belevenissen op. In het eerste deel beschrijft hoofdrolspeelster Francis haar ziekteproces, ze vertelt zelf wat er in haar hoofd omgaat en in het tweede deel staat het verhaal van dochter Stella centraal.

Reacties
Het levert een indringende tekst op over het pijnlijke verlies van contact, dat veel mensen aanspreekt. Tientallen reacties kreeg de auteur in haar mailbox van lezers waarvan het overgrote deel mantelzorger is of was. "Het raakt mensen en er is veel herkenning. Er zijn mensen die zeggen dat ze hun moeder nu wat meer begrijpen en mensen die het boek even aan de kant hebben moeten leggen, omdat het te dichtbij kwam”, aldus Rina.

Schrijven in haar DNA
Rina is een geboren schrijfster, het zit in haar DNA, nooit heeft ze een opleiding of cursus op dit gebied gehad. De afgelopen winter heeft ze in drie maanden de Rode Draad Trilogie geschreven, een boek per maand. Op de vraag hoe ze dat zo snel doet, antwoordt de schrijfster: “Het gaat vanzelf: ik ga zitten, ik begin te typen en onder mijn vingers ontstaat het verhaal. Voordat ik achter mijn laptop ga zitten, ben ik telkens benieuwd hoe het verhaal verder zal gaan, net als bij het lezen van een boek. Ik bedenk het verhaal in grote lijnen, meer niet, het verhaal in detail dient zich vanzelf aan tijdens het typen. Het schrijven is een magisch proces, iedere keer weer.

Gretige afname
‘Welke dag is het vandaag?’ wordt gretig afgenomen. Vorig jaar juni gaf Rina het boek uit en er zijn ondertussen meer dan dertienhonderd boeken verkocht. De schrijfster had nooit verwacht dat het een populair boek zou worden. Bij de eerste bestelling in de voorverkoop had ze geen idee hoe een boek te laten drukken en uit te geven. Ondertussen heeft ze veel geleerd. “Ik had zo ineens mijn eigen onderneming: ik ben de eigenaar, de schrijfster, de uitgever, de marketingafdeling en de secretaresse”, zegt Rina met een grijns.

‘Welke dag is het vandaag?’ is te koop bij Boekhandel De Vries Van Stockum, via www.boekenvanrina.nl en kan bij iedere (online) boekwinkel in Nederland en België besteld worden..

Deel deze pagina:

Ander nieuws

Ontvang ons nieuws

Wilt u op de hoogte gehouden worden van onze locaties, nieuws en activiteiten? Schrijft u zich dan hier in voor onze nieuwsbrief:

Inschrijven nieuwsbrief
Meerkeuze *
Bezig met versturen