Nieuws

Vakantiedroom werkelijkheid voor deelnemers Vogelhart

Deelnemers van Kennemerhart Oppeppers locatie Vogelhart én hun partners maakten begin april hun vakantiedroom waar. Met een bus togen de 25 vakantiegangers naar hotel ‘De Vrije Vogel’ in het ruim 200 kilometer verderop gelegen Elsloo. Het idee voor de vakantie bedachten ze zelf, de uitvoering gebeurde met hulp van de medewerkers van het ontmoetingscentrum. Dat deze ouderen met een vorm van kwetsbaarheid zelf het initiatief voor de vakantie namen, bleek een grote succesfactor! 

De vrienden van Vogelhart 
De innovatieve dagbesteding van Kennemerhart Oppeppers is gebaseerd op de eigen regie van de mensen die er komen. De praktijk laat zien dat ouderen met geheugenproblemen of voor wie contact maken niet meer vanzelfsprekend is, nog prima in staat zijn om zelf richting te geven in wat er in hun leven gebeurt. ‘Hun passies, hobby’s, interesses en belangstelling staat centraal bij alles wat er hier gebeurt’ aldus Monique van Leeuwen van Kennemerhart Oppeppers. En zo ontstonden de vakantieplannen in Vogelenzang, de plek waar deelnemers van ontmoetingscentrum Vogelhart elkaar regelmatig ontmoeten. Dat Vogelhart een actieve club is, blijkt wel uit andere initiatieven, zoals de wekelijkse ‘Eetclub’ waarbij samen gekookt en gegeten wordt, de dagtrips om tentoonstellingen en theatervoorstellingen samen te zien en de lezingen over diverse onderwerpen die er regelmatig plaatsvinden.   

Nadat de 14 initiatiefnemers voor de vakantie hun naam omdoopten tot ‘De vrienden van Vogelhart’ werden plannen gesmeed en het gezelschap aangevuld met 5 partners, een zus, 2 medewerkers dagbesteding en 5 vrijwilligers. Het zorgvuldig gekozen hotel was van alle gemakken voorzien, zoals een ruime woonkamer, hoog/laagbedden, rolstoelen, een tuin, een zwembad en voldoende medische zorg. Ook het vakantieprogramma kwam uit de koker van de vrienden en werd er samen gekookt en gezwommen in het bij het hotel gelegen zwembad.  

Ander beeld dan voorheen 
Ook de partners waren positief, zoals An van Aken. ‘Ik vond het geweldig om weer op vakantie te kunnen. Alleen had ik het niet aangedurfd. Ik had voorheen ook het idee dat dit niet zou kunnen omdat ik mijn partner uit zijn vertrouwde omgeving zou halen. Doordat we met een hele club gingen, voelde het meteen vertrouwd, zowel voor mijn partner als ook voor mij. Daarnaast was het heel fijn dat iedereen in zijn waarde werd gelaten en dat er van een ieders mogelijkheden werd uitgegaan. Ik ben denk ik zelf ook veranderd, omdat ik nu zie dat mijn partner soms anders doet dan voorheen, maar dat hij hier niets aan kan doen. Doordat mijn benadering is veranderd, kunnen we weer samen genieten. We hebben weer mooie kanten van elkaar gezien en samen gelachen.’  

Eigen regie grote succesfactor
Iedereen was positief verrast over het verloop van de vakantie. Tanja de la Court, medewerker dagbesteding: ‘We hebben gemerkt dat het heel goed gaat als de regie en de verantwoordelijkheid niet bij de begeleiding, maar bij de deelnemers liggen. Ook de partners waren hier positief verrast over. Iedereen was op tijd bij het ontbijt en was klaar op de afgesproken tijd. Dit kon doordat we strakke goed georganiseerde randvoorwaarden hadden geschept, iedereen betrokken hebben bij de voorbereiding, waardoor iedereen zich verantwoordelijk voelde en deze verantwoordelijkheid ook nam, passend binnen zijn eigen mogelijkheden. 

Volgens Monique van Leeuwen was de sfeer tijdens de vakantie open en ontspannen. ‘Hierdoor kon iedereen zichzelf zijn en ontstond er eenheid. Er ontstonden nieuwe contacten, vriendschappen werden gesloten, ervaringen werden uitgewisseld en er was steun over en weer als dat even nodig was.’ De deelnemers genoten zichtbaar van de paar dagen weg. ‘Ik ga goed mijn best doen om gezond te blijven zodat ik volgend jaar weer meekan’ aldus één van de vakantiegangers. ‘Een groot compliment voor iedereen die deze vakantie mogelijk heeft gemaakt!’  

Deel deze pagina:

Ander nieuws

Ontvang ons nieuws

Wilt u op de hoogte gehouden worden van onze locaties, nieuws en activiteiten? Schrijft u zich dan hier in voor onze nieuwsbrief:

Inschrijven nieuwsbrief
Meerkeuze *
Bezig met versturen