Het verpleeghuis Overspaarne in Haarlem heeft woensdag een zogenaamde 'bushoek' ingericht, inclusief busstoelen, een chauffeur en beelden van een busrit. Dementerende bewoners kunnen zo een virtueel rondje door de stad rijden.

Er bestonden al een filmhoek, inclusief stoelen uit een echte bioscoop, en een strandhoek. Daar is nu de bushoek aan toegevoegd.

"We noemen het belevingshoeken, waarbij we het belangrijk vinden dat onze bewoners daar zelfstandig, zonder begeleiding, gebruik van kunnen maken. Een plek waar ze zich gewoon goed kunnen voelen", aldus Resi van der Voort van Overspaarne.

Om de busrit echt te laten voelen, waren er videobeelden nodig. Overspaarne kwam uit bij Haarlemmer Bart van Leersum, die op sociale media actief is als Buschauffeur Bart. Zijn beelden worden gebruikt in de bushoek.

Zo zien de 'passagiers' onder meer het Delftplein, het Stationsplein en de Gedempte Oude Gracht aan zich voorbij trekken. Onderweg maakt de bus ook tussenstops en stappen reizigers in en uit. Een totale rit duurt ongeveer een uur en drie kwartier.

 

Lees het artikel op NU.nl hier.