Nieuws

Wereld Alzheimer Dag 2020 – Jong en oud

Maandag 21 september, is het Wereld Alzheimer Dag. Een dag waarop extra aandacht wordt gevraagd voor de ziekte. Het thema van Wereld Alzheimer Dag 2020 is Jong en Oud. Dit jaar is Wereld Alzheimer Dag vanwege coronamaatregelen anders dan anders. Zo worden een aantal activiteiten online aangeboden.

Odensehuis Haarlem 
Bij Odensehuis Haarlem, inloophuis voor mensen met geheugenproblemen en hun naasten, is maandag 21 september ter gelegenheid van Wereld Alzheimer Dag een muzikale voorstelling. Om 11 uur is er buiten, op het Da Vinciplein, om 11 uur een optreden van Fredie Kuiper op accordeon en Suzanne Groot op viool. Het optreden wordt onder andere aangeboden door Alzheimer Nederland, afdeling Kennemerland-Zuid. Odensehuis Haarlem is een inloophuis voor mensen met beginnende dementie en hun naasten.

Kapsalon Romy 
Ter gelegenheid van Wereld Alzheimer Dag en op initiatief van Stichting Alzheimer Nederland, afdeling Midden-Kennemerland, vertoont bioscoop Cineworld in Beverwijk op maandag 21 september éénmalig 'Kapsalon Romy', een ontroerende familiefilm rondom Alzheimer. De film start om 16 uur en is met name geschikt om met (klein)kinderen naar toe te gaan.

Met frisse tegenzin past oma Stine (Beppie Melissen) op haar kleindochter Romy (Vita Heijmen), omdat haar pas gescheiden dochter Margot (Noortje Herlaar) moet werken. Oma, nog steeds actief als kapster, worstelt met beginnende Alzheimer. Romy vindt het niet leuk dat ze elke dag naar de kapsalon moet, maar alles wordt anders als oma Stine haar kleindochter in vertrouwen neemt over haar toenemende verwardheid. Dan realiseert Romy zich dat oma niet alleen op haar past maar zij ook op oma. De band tussen de twee groeit terwijl oma steeds meer lijkt te veranderen: ze is liever dan anders, makkelijker, en ze vertelt over haar jeugd in Denemarken. Romy staat oma zoveel mogelijk bij in het runnen van de kapsalon, maar als dat niet langer gaat trekt Romy haar eigen plan. Ze besluit oma’s grootste wens in vervulling te laten gaan. 

Documentaire 'Wei' op NPO2 
Op televisie wordt vanavond de documentaire 'Wei' van Ruud Lenssen uitgezonden. Hij maakte deze rondom de dementie van zijn vader en volgde zijn ouders twee jaar lang, tot het moment dat thuis wonen voor zijn vader niet meer mogelijk was. 'Wei' is op maandag 21 september te zien om 20.25 uur op NPO2.

​​​​​​​Alzheimer Nederland
Op de site van Alzheimer Nederland zijn, naast activiteiten rondom Wereld Alzheimer Dag 2020, nog meer documentaire-tips rondom dementie te vinden. Ook staan de activiteiten van de regionale afdelingen van Alzheimer Nederland vermeld, zoals van Alzheimer Café Haarlem, onderdeel van de afdeling Zuid-Kennemerland.

Deel deze pagina:

Ander nieuws

Ontvang ons nieuws

Wilt u op de hoogte gehouden worden van onze locaties, nieuws en activiteiten? Schrijft u zich dan hier in voor onze nieuwsbrief:

Inschrijven nieuwsbrief
Meerkeuze *
Bezig met versturen