Nieuws

Haarlemse wethouder zorg en welzijn Van Loenen bezoekt Kennemerhart

Afgelopen week brachten de Haarlemse wethouder (van onder andere) zorg en welzijn Diana van Loenen en beleidsmedewerker gemeente Haarlem Jan Willem Duker een bezoek aan Kennemerhart. Doel? Kennismaken en zien en ervaren wat Kennemerhart betekent voor bewoners, medewerkers, vrijwilligers, de wijk en mensen uit de buurt. Ze waren dan ook van harte welkom bij woonzorglocaties Reinaldahuis en De Blinkert en bij Kennemerhart Oppepperslocatie Tuindershart. Een fijne kennismaking!

Reinaldahuis
Als eerste werd het Reinaldahuis bezocht. Koffie, taart, wederzijdse vragen en een rondleiding stonden op het programma. Zo ging het onder andere over de verschillende soorten zorg zoals aan bewoners met somatische klachten en dementie, de dagbesteding en de aanleunwoningen. Ook werd er gesproken over de veranderende zorgvraag en wat dit betekent voor zorgmedewerkers, de leerafdeling, bewoners en naasten. Tijdens het bezoek kwam de buurtfunctie van het Reinaldahuis duidelijk naar voren. Buurtbewoners bezoeken het Reinaldahuis voor bijvoorbeeld een bezoek aan de bibliotheek of een specialist en kunnen ook deelnemen aan activiteiten, een kopje koffie komen drinken of een hapje mee-eten in het restaurant. Een onderwerp van gesprek was de verandering voor deelnemers met een Wmo-indicatie aan de dagbesteding. Want sinds dit jaar verloopt de dagbesteding in Haarlem, gefinancierd door de gemeente vanuit de Wmo, via VanHier en niet meer via Kennemerhart Oppeppers. Voor deelnemers aan de dagbesteding vanuit de Wmo in het Reinaldahuis betekent dit dat er nogal wat verandert per 1 april. En dat er afscheid genomen zou moeten worden van de vertrouwde plek waar zij al zo lang samenkomen. Het Reinaldahuis onderzoekt overigens hoe deze groep deelnemers elkaar en de medewerkers, anders dan vanuit de Wmo financiering, alsnog op de vertrouwde plek kan blijven zien.

De Blinkert
Op de volgende stop, De Blinkert, werd een historisch overzicht van de woonzorglocatie en de functie ervan in het Ramplaankwartier gepresenteerd. ‘Verpleeghuizen zijn veel meer dan een stapel stenen, zij vervullen een sociale functie en hebben veel expertise’ is een uitspraak van voorzitter van ActiZ Anneke Westerlaken. Dat De Blinkert er een mooi voorbeeld van is werd wel duidelijk tijdens het bezoek. Vanaf het dak van De Blinkert namen de gasten een kijkje over de wijk met onder andere een goed zicht op de stadstuinderij met onder andere Kennemerhart Oppepperslocatie Tuindershart. En dat was ook de laatste stop van het werkbezoek van de wethouder.

Kennemerhart Oppeppers locatie Tuindershart
Bij Tuindershart werden wethouder Van Loenen en beleidsmedewerker Jan Willem Duker hartelijk ontvangen door deelnemers, mantelzorgers, vrijwilligers en medewerkers van de Kennemerhart Oppepperslocatie. Ook de verhuurster van de stadstuinderij was van de partij. Naar aanleiding  van de veranderingen in de Wmo dagbesteding in Haarlem, kwamen de emotie, de betrokkenheid en de wil om op Tuindershart te kunnen blijven naar voren. Zo verhaalde verhuurster Cyntha over het geluk dat zij al jaren bij veel deelnemers op Tuindershart ziet. En vertelde een mantelzorgster/partner van een deelnemer: 'Mijn partner gaat hier met heel veel plezier een paar dagen per week naar toe en daar genieten wij enorm van. Maar wat nog meer opvalt: hij komt beter en helderder terug, de gesprekken verlopen bij zijn thuiskomst beter dan toen hij in de ochtend wegging'. De boodschap aan de wethouder was duidelijk: Tuindershart zit in het hart van de deelnemers, mantelzorgers en medewerkers en de wens is groot om hier te mogen blijven.

Kennemerhart kijkt terug op een mooi werkbezoek en een fijne kennismaking met de sinds afgelopen zomer nieuwe wethouder zorg en welzijn van Haarlem.

Deel deze pagina:

Ander nieuws

Ontvang ons nieuws

Wilt u op de hoogte gehouden worden van onze locaties, nieuws en activiteiten? Schrijft u zich dan hier in voor onze nieuwsbrief:

Inschrijven nieuwsbrief
Meerkeuze *
Bezig met versturen