Nieuws

Zorgbestuurders laten zich vaccineren

Zorgorganisaties werken gezamenlijk aan hogere griepvaccinatiegraad

De winter komt er weer aan en daarmee ook de griepvirussen. Daarom gaven de bestuurders van het Spaarne Gasthuis, Zorgbalans, Kennemerhart, Sint Jacob, Zorggroep Reinalda, Viva! Zorggroep en De ZorgSpecialist afgelopen week gezamenlijk het startsein voor de regionale campagne die zorgmedewerkers oproept om de griepprik te halen. Met het halen van de griepprik hopen ze een voorbeeld te zijn voor iedereen in de zorg en de griepvaccinatiegraad in de regio onder medewerkers op 30% te krijgen. De Gezondheidsraad adviseert al sinds 2007 zowel cliënten, als zorgpersoneel te vaccineren.

De afgelopen jaren lag de vaccinatiegraad onder medewerkers in de zorg rond de 10%. Dat is aanzienlijk lager dan de voor dit jaar beoogde vaccinatiegraad. Voor hen is het halen van de griepprik echter van groot belang, omdat zij dagelijks in contact komen met kwetsbare cliënten en gemakkelijk de griep aan hen overdragen. Kwetsbare ouderen en cliënten lopen een hoog risico op griep en de daarbij behorende complicaties. Daarom is het zo belangrijk dat iedereen in de zorg zich laat inenten met de griepprik 2019. De bestuurders roepen alle collega’s op om zich te beschermen tegen griep en bieden in oktober en november op verschillende locaties een gratis griepvaccinatie aan alle medewerkers aan.

Prikkarren maken inenting laagdrempeliger
Om zoveel mogelijk medewerkers te bereiken hebben de zorgorganisaties gezocht naar een laagdrempeligere manier van inenten. Een aantal van de betrokken organisaties gaat bijvoorbeeld met leuk opgetuigde prikkarren de afdelingen op. Daarnaast is er verschillend promotiemateriaal ontwikkeld waarmee de organisaties op een leuke manier aandacht vragen voor de griepprik. Zo is er bijvoorbeeld een filmpje van Minister Bruins beschikbaar en hebben de betrokken zorgorganisaties zelf een vlog over griep opgenomen waarin microbioloog Jan Sinnige van Streeklab Haarlem ingaat op de feiten en fabels rond griep.

Griepprik beschermt tegen veel griepvirussen
De jaarlijkse griepvaccinatie beschermt tegen de meeste griepvirussen. De Wereldgezondheidsraad bekijkt tweemaal per jaar of het vaccin aansluit bij de virustypen die op dat moment actief zijn. Vrijwel elk jaar wordt de griepvaccinatie aangepast. Hoewel de griepprik niet altijd bescherming biedt tegen griep, is wel aangetoond dat deze de kans op griep verkleint. De griepprik kan gezondheidsschade voorkomen of beperken. Bij mensen die na de griepprik toch griep krijgen, verloopt de griep mogelijk milder en is de kans op complicaties, zoals een longontsteking, kleiner.

Gezamenlijk risico verkleinen
Mensen die een griepprik krijgen, beschermen niet alleen hun cliënten en zichzelf, maar ook hun familieleden. Zeker wanneer zij jonge kinderen hebben of iemand in de familie die tot de risicogroep behoort. Ook collega’s hebben er wat aan, want griep leidt immers ieder jaar tot een hoog ziekteverzuim. Daarmee wordt de werkdruk van de niet-zieke collega’s tijdens een griepepidemie fors verhoogd. Daarom is alleen cliënten vaccineren niet voldoende. Het griepvirus kan dus door een ieder die zelf geen klachten heeft worden overgedragen aan anderen.

Deel deze pagina:

Ander nieuws

Ontvang ons nieuws

Wilt u op de hoogte gehouden worden van onze locaties, nieuws en activiteiten? Schrijft u zich dan hier in voor onze nieuwsbrief:

Inschrijven nieuwsbrief
Meerkeuze *
Bezig met versturen