Nieuws

Bewoners Kennemerhart te zien in expositie Vitaal Wonen – ABC Architectuurmuseum

Leuke cultuurtip: op zondag 17 november wordt de expositie Vitaal Wonen, nieuwe woonvormen voor senioren geopend in het ABC Architectuurmuseum in Haarlem. Extra bijzonder aan deze expositie is dat de bewoners van woonzorgcentrum Huis in de Duinen van Kennemerhart in één van deze zalen te zien zijn. 15 portretfoto’s van de bewoners worden tentoongesteld.

Huis in de Duinen

De portretfoto’s van de bewoners zijn afkomstig uit het boek ‘Huis in de Duinen. Thuis in Zandvoort’. Huis in de Duinen wordt gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Als eerbetoon aan Huis in de Duinen heeft Kennemerhart een boek uitgegeven. In het boek staan de bewoners van het verpleeghuis met portretfoto’s en interviews centraal. Ook is een stuk geschiedenis over de ouderenzorg in Nederland en over Zandvoort in het boek verwerkt.

Huis in de Duinen is het oudste verpleeghuis van Woonzorg Nederland, eigenaar van het huis. ‘Mensen worden ouder en wonen langer thuis. De zorgvraag wordt intensiever, complexer en daarmee zwaarder. Dat stelt anno nu andere eisen aan zorgverleners en huisvesting’ vertelt Klaas Stoter, voorzitter Raad van Bestuur van Kennemerhart. ‘Na bijna 65 jaar trouwe dienst is het daarom tijd voor een nieuw huis. Samen met Woonzorg Nederland wordt er gewerkt aan de plannen voor een nieuw Huis in de Duinen’.

Expositie Vitaal wonen

De ontwikkeling van deze nieuwe huisvesting is in lijn met het thema van de expositie in het ABC Architectuurmuseum. Nieuwe woonvormen voor senioren staan centraal in deze tentoonstelling. Via de klassieke Haarlemse hofjes en de bejaardenhuizen uit de jaren ’60 wordt in het museum een reis gemaakt naar het heden en de toekomst. Ouderen blijken creatief in het bedenken van nieuwe woonvormen: woongroepen voor gelijkgestemden, als Houdt Vaart en Lieflijk Indië. Krasse Knarren verenigen zich om eigentijdse hofjes te laten bouwen. Drie generaties onder een kap kan ook, of een Kangoeroewoning voor oma in de tuin.

Ook aan slimme technologie wordt aandacht besteed. Technische innovaties kunnen bijdragen aan het welzijn van senioren. Tevens kunnen ze een bijdrage leven aan het langer thuis blijven wonen, wat een belangrijk effect heeft op de kwaliteit van leven.

Bezoekersinformatie

De expositie wordt op zondag 17 november om 16.00 uur geopend door Cees van Boven, bestuursvoorzitter Woonzorg. U bent van harte welkom. De expositie is tot en met zondag 15 maart te zien in het ABC Architectuurmuseum in Haarlem. Bekijk de website van het ABC Architectuurmuseum voor meer informatie en de openingstijden.

Bent u benieuwd naar het boek ‘Huis in de Duinen. Thuis in Zandvoort’? Het is verkrijgbaar voor 14,95 euro bij het ABC Architectuurmuseum gedurende de expositie en bij de lokale boekhandel in Zandvoort. De opbrengst komt ten goede aan welzijnsactiviteiten voor bewoners van Huis in de Duinen.

Deel deze pagina:

Ander nieuws

Ontvang ons nieuws

Wilt u op de hoogte gehouden worden van onze locaties, nieuws en activiteiten? Schrijft u zich dan hier in voor onze nieuwsbrief:

Inschrijven nieuwsbrief
Meerkeuze *
Bezig met versturen