Nieuws

Passie in beeld

Gezien worden zoals je bent – Wereld Alzheimerdag 2022

‘Samen op pad’. Dat is het thema dit jaar van Wereld Alzheimerdag op woensdag 21 september. Jaarlijks wordt er op deze dag extra aandacht gevraagd voor dementie. En dat is mooi. Want één op de vijf mensen krijgt het. In het hele land zijn allerlei activiteiten. Zoals fietstochten, lezingen, toneelvoorstellingen, trainingen voor een ‘dementievriendelijke samenleving’ en in Heemstede zet ‘Circus in de zorg’ haar tenten op.

De diagnose dementie is een schok. Niet in de laatste plaats voor de partner, familie en vrienden. Er is vaak een lange tijd aan voorafgegaan van onbegrip en verdriet. Het besef dat het leven nooit meer zo zal zijn zoals het was. Hoe fijn is het dan om te ervaren dat je er niet alleen voor staat. Dat de huisarts meedenkt, dat je kunt praten met lotgenoten en dat ouderenorganisaties kunnen helpen met zorg, advies en een luisterend oor. Maar ook dat er organisaties zijn zoals Alzheimer Nederland en het platform Regie op dementie, speciaal voor kinderen van ouders met dementie. Of Odensehuis Haarlem, een ontmoetingsplek voor iedereen die te maken heeft met geheugenproblemen of beginnende dementie.

Juist omdat er zoveel mensen mee te maken krijgen, is ‘het gewoon mee kunnen blijven doen met de maatschappij’ zo belangrijk. In het belang van degene met dementie, van de partner, de familie, de vrienden… In het belang van een inclusieve samenleving waarin iedereen meetelt en wordt gezien.

Kennemerhart biedt zorg en welzijn aan veel ouderen met (beginnende) dementie. Elke dag zien onze medewerkers en vrijwilligers hen. Letterlijk en figuurlijk. Thuis, op een dag- of ontmoetingscentrum of in een woonzorglocatie. Zoals ze zijn en zoals ze waren. Zoals Willem op bijgaande foto, die hield van bruggen en van mensen. En ooit iemand die gewond was op zijn bakfiets naar het ziekenhuis bracht. En Rob die veertig jaar een groentewinkel had met zijn vrouw. Of Gerie die veelgevraagd model en mannequin was. En Simon met zijn passie voor Elvis. Allen werden geportretteerd voor het project Passie in beeld, een initiatief van geestelijk verzorger Jody van der Velde.

Dat iedereen ‘gewoon mee kan blijven doen’ bereik je niet zomaar. En dat iedereen gezien wordt zoals ie is, ook niet. Daar is hulp en extra aandacht voor nodig. En dat kan alleen als je het samen doet. Dat is het mooie van 21 september. De dag waarop dementie centraal staat. Elk jaar weer. Net zolang totdat niemand er meer omheen kan dat mensen met dementie gewoon bij onze samenleving horen.

 

De foto van Willem komt uit de portretserie 'Passie in beeld'. De hele serie kun je hier bekijken. 

Deel deze pagina:

Ander nieuws

Ontvang ons nieuws

Wilt u op de hoogte gehouden worden van onze locaties, nieuws en activiteiten? Schrijft u zich dan hier in voor onze nieuwsbrief:

Inschrijven nieuwsbrief
Meerkeuze *
Bezig met versturen