Nieuws

Wet Zorg en Dwang per 1 januari 2020

Vanaf 1 januari aanstaande vervalt de Wet BOPZ. In plaats daarvan komen er twee nieuwe wetten: De Wet verplichte GGZ en de Wet Zorg en Dwang (WZD). De WZD is van toepassing voor de ouderenzorg.

Uitgangspunt van de WZD is dat zorg op vrijwillige basis wordt toegepast. Cliënten met een psychogeriatrische aandoening, zoals dementie, worden door de wet beschermd als er ernstig nadeel ontstaat, de afspraken in het zorgplan niet meer voldoen en er onvrijwillige zorg wordt overwogen.

Wat is onvrijwillige zorg?

Onvrijwillige zorg is zorg waartegen men zich verzet (voorheen dwang). Onvrijwillige zorg mag alleen als dat echt niet anders kan (Nee, tenzij). De wet beschermt daarnaast mensen met psychogeriatrische aandoening die wilsonbekwaam zijn en zich niet verzetten en waarbij toch maatregelen worden toegepast (zoals medicatie in het kader van probleemgedrag, beperken van bewegingsvrijheid en insluiten). In het geval van onvrijwillige zorg moet het stappenplan WZD worden doorlopen.

Meer informatie over de wet

Wil je meer weten over de WZD? In verschillende brochures kun je er meer over lezen.

Voor medewerkers is dat in de brochure wet zorg en dwang voor professionals. Ook voor cliënten, familie, vertegenwoordigers, cliëntenraden en over de rol van cliëntvertrouwenspersoon zijn brochures. Er is ook een filmpje beschikbaar waarin het stappenplan met een animatie wordt toegelicht.

Deel deze pagina:

Ander nieuws

Ontvang ons nieuws

Wilt u op de hoogte gehouden worden van onze locaties, nieuws en activiteiten? Schrijft u zich dan hier in voor onze nieuwsbrief:

Inschrijven nieuwsbrief
Meerkeuze *
Bezig met versturen