Nieuws

Zorgorganisaties Kennemerland willen crisisopnamen ouderen voorkomen

Zorgorganisaties Kennemerland willen crisisopnamen ouderen voorkomen
Goedgekeurd IZA transitieplan maakt gezamenlijke preventieve aanpak mogelijk

Haarlem, 6 november 2024 - Thuiswonende kwetsbare ouderen in Kennemerland die met complexe problemen, zoals bijvoorbeeld geheugenproblematiek, psychische klachten, verwaarlozing en verslaving kampen, kunnen vanaf nu rekenen op betere en snellere zorg dankzij een samenwerking tussen zorgorganisaties in de regio. Zorgverzekeraars VGZ en Zilveren Kruis juichen deze samenwerking tussen huisartsen, GGZ, verslavingszorg, ouderenzorg, ziekenhuizen en GGD toe en keurden het transitieplan als onderdeel van het Integrale Zorgakkoord (IZA) goed.

Doel van de samenwerking is om ouderen met complexe problemen beter te ondersteunen. Waar voorheen vooral de huisarts zorg en afstemming organiseerde, nemen nu meerdere specialisten gezamenlijk verantwoordelijkheid. Dit voorkomt dat ouderen onnodig worden doorverwezen van de ene specialist naar de andere en uiteindelijk in een, voor hen vaak langdurige en belastende, crisissituatie belanden. De intensievere samenwerking zorgt ervoor dat kennis, geldstromen en capaciteit beter op elkaar zijn afgestemd.

Hoe werkt de samenwerking?

Bij ouderen met meerdere problemen wordt voortaan meteen gebruik gemaakt van de expertise van verschillende zorgverleners. Dit gebeurt via laagdrempelig overleg, waarin samen de verantwoordelijkheid wordt genomen en samen wordt besproken wat de beste aanpak is. Daarbij wordt één regiebehandelaar aangewezen die de leiding neemt. Deze aanpak maakt het mogelijk om sneller passende hulp te bieden en voorkomt dat ouderen met meerdere problemen “tussen wal en schip” vallen.

Wat is het Integrale Zorgakkoord (IZA)?

Het IZA, opgesteld onder de vorige regering, moedigt zorgorganisaties aan om projecten in te dienen die de zorg toegankelijker en betaalbaarder maken. Dit is hard nodig, omdat de vraag naar zorg toeneemt, terwijl het zorgpersoneel afneemt. Projecten worden streng beoordeeld. Dit goedgekeurde plan, één van de eerste in de regio waarbij Kennemerhart namens de ouderenzorgorganisaties het voortouw nam, is daarom een belangrijke mijlpaal. De basis hiervoor is gelegd door een succesvolle intensieve samenwerking tussen verpleeghuizen en huisartsen.

Floor Burgers, regio coördinator Zilveren Kruis: “Mooi aan de samenwerking is dat meerdere organisaties vanaf het begin hun expertises bundelen. Zo krijgen ouderen meteen passendere hulpverlening en nemen crisisopnamen af. Tegelijk wordt daardoor de capaciteit van experts optimaler benut. Ook namens VGZ wensen wij de zorg- en welzijnsorganisaties veel succes bij de verdere uitwerking van het plan.

Wie doen er mee?

Kennemerhart, Zorgbalans, Stichting Sint Jacob, HZK (huisartsen Zuid- en Midden-Kennemerland), GGZinGeest, Brijder, GGD Kennemerland, Spaarnegasthuis en Buurts werken samen in deze pilot, die inmiddels van start is gegaan.

Meer informatie?

Neem dan contact op met projectleider Jan den Bakker via info@hartlijn.org of 06 218 071 04.

Deel deze pagina:

Ander nieuws

Ontvang ons nieuws

Wilt u op de hoogte gehouden worden van onze locaties, nieuws en activiteiten? Schrijft u zich dan hier in voor onze nieuwsbrief:

Inschrijven nieuwsbrief
Meerkeuze *
Bezig met versturen