Nieuws

Bonaire meets Haarlem

Zorgorganisaties Kennemerhart en Fundashon Mariadal leren van elkaar

Drie zorgmedewerkers van het op Bonaire gelegen Fundashon Mariadal bezochten afgelopen week Kennemerhart. Dit gebeurde in het kader van Het Lerend Netwerk, onderdeel van het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg. De samenwerking startte in 2016. Doel van de uitwisseling is om kennis en ervaring uit te wisselen ten behoeve van kwaliteitsverbetering. Zoals een kijkje in elkaars keuken, het uitwisselen van protocollen en kwaliteitsgegevens en het over en weer stagelopen. De drie Bonairiaanse zorgcollega’s liepen onder andere mee op woonzorglocaties Overspaarne en de Janskliniek. Ook bezochten ze de Kennemerhart Oppeppers locaties Ramplaanhart en Tuindershart. Eerder waren ook twee zorgmedewerkers van Kennemerhart te gast op Bonaire.

Huiselijkheid en kleinschaligheid
Behalve overeenkomsten, zoals de ambitie om iedere cliënt die liefdevolle zorg te geven die hij of zij nodig heeft, vielen hen ook verschillen op. Zo benoemde Giselle Quiros – Blanco Coffie (staffunctionaris beleidsadviseur & ondersteuning zorg) de huiselijkheid in de Haarlemse verpleeghuizen. ‘Op Bonaire is het verpleeghuis een onderdeel van het ziekenhuis, en daardoor veel meer gehospitaliseerd. Onze locatie is een voormalig klooster. De kruizen aan de muren zijn grotendeels weg maar het witte overheerst nog steeds. Hier valt de kunst en de kleurige afbeeldingen aan de muren op.’ Alle drie waren onder de indruk van het kleinschalig wonen. ‘Bij Kennemerhart hebben cliënten een huiskamer met eigen slaapkamer en een eigen tv. Een luxe op Bonaire!’, aldus één van de drie. ‘Het belang van een huiselijke omgeving voor een cliënt nemen we absoluut mee voor onze nieuwbouwplannen.’

Johemy Janga - Ribardo (team coördinator verpleeghuis/dagbesteding) vult aan: ‘In één van de huiskamers was het etenstijd en ik wilde even helpen bij het tafeldekken. Maar dat werd al door een bewoner gedaan. Dat was mooi om te zien. En op de dagbesteding vertelde een deelnemer ons enthousiast over de houtbewerking. De benaderingswijze van cliënten verschilt met die bij ons. Zoals het toepassen van sensorische interventie. Daar leren wij van. Net zoals Haarlem weer van ons kan leren over het belang van de combinatie van zorg en de cultuur van een gemeenschap dat bij ons zeer sterk aanwezig is.’

Ook de zeggenschap en inbreng van de mantelzorger verschilt. Sigiona Provence (team coördinator verpleeghuis/dagbesteding): ‘Op Bonaire kent iedereen elkaar, het is één grote familie. Je komt niet alleen op bezoek bij je moeder, je bezoekt de hele afdeling. Nieuwtjes worden snel uitgewisseld.’ Giselle vult aan: ‘Zorg en behandeling worden op Bonaire het liefst tot het allerlaatste moment gegeven. Vaak op verzoek van de familie en soms ook tegen beter weten in. En de manier van samenwerken is anders. Op Bonaire komen alle behandelaren van buiten. Er is natuurlijk wel intercollegiaal overleg, maar het werken in teamverband, dat gebeurt op een ander niveau dan hier.’

Advies aan ministerie VWS
Het ministerie van VWS vroeg Kennemerhart om op basis van de samenwerking met Fundashon Mariadal een advies te geven over hoe de toekomst van de ouderenzorg op Bonaire eruit zou moeten en kunnen zien. Een expertteam, samengesteld uit zorgmedewerkers van Kennemerhart, buigt zich over dit advies voor een toekomstbestendige visie.

Audrey van Schaik, voorzitter Raad van Bestuur Kennemerhart: 'Kennemerhart is één van de grondleggers van het kleinschalig wonen voor cliënten met dementie en biedt specialistische kennis voor ouderen. Onze kwaliteit en deskundigheid van medewerkers is op een hoog niveau en we delen die graag met de collega's op Bonaire. Andersom leren we ook weer van de familiecultuur op het eiland. Het is mooi om te zien hoe groot het respect er voor ouderen is en de gewoonte om voor elkaar te blijven zorgen.'

Over Het Lerend Netwerk
Vanuit het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg moet iedere zorgorganisatie deel uitmaken van een lerend netwerk met minstens twee collega-zorgorganisaties. De kern hiervan is dat (de medewerkers van) beide organisaties van elkaar leren. Het gebruik maken van elkaars kennis en expertise vormt de basis voor kwaliteitsverbetering.

De Bonairiaanse gasten sloten hun bezoek af met een lunch met het bestuur van Kennemerhart en het expertteam. Vóór hun terugreis naar het Caraïbische eiland waren er nog een paar vrije uurtjes waarin gevaren werd over de Haarlemse grachten.

Over de organisaties
Kennemerhart biedt vanuit woonzorglocaties, dag- en ontmoetingscentra, via een behandelcentrum en in de thuissituatie zorg aan mensen die ouder worden en ouder zijn in Haarlem en omstreken.

Fundashon Mariadal is een gezondheidsinstelling op Bonaire, Caribisch Nederland. Kas di Kuido is de verpleeghuiszorginstelling van waaruit zorg, welzijn, wonen en dagbesteding wordt aangeboden. De activiteiten van Kas di Kuido vinden plaats op drie locaties en via de thuiszorg.

Mirella (helpende in de Janskliniek en in opleiding voor Verzorgende IG) liep mee met de thuiszorg op Bonaire.

Deel deze pagina:

Ander nieuws

Ontvang ons nieuws

Wilt u op de hoogte gehouden worden van onze locaties, nieuws en activiteiten? Schrijft u zich dan hier in voor onze nieuwsbrief:

Inschrijven nieuwsbrief
Meerkeuze *
Bezig met versturen