Nieuws

De kracht van poppentherapie

Ergotherapeut Eveline Makkink heeft binnen Kennemerhart op locatie Overspaarne een N=1 onderzoek gedaan naar de effectiviteit van poppentherapie op complex gedrag bij mensen met dementie. Poppentherapie is een therapeutische benadering die gebruikmaakt van poppen als hulpmiddel om communicatie, expressie en emotioneel welzijn te bevorderen. Met het gebruik van poppen wordt een veilige en non-verbale ruimte gecreëerd waarin individuen hun emoties kunnen uiten, herinneringen kunnen delen en sociale interactie kunnen ervaren.

De uitkomsten van het onderzoek zijn veelbelovend en direct toegepast binnen Overspaarne, één van de locaties van Kennemerhart. Ergotherapeuten Maud van de Borg en Nicole van Brunschot hebben de therapie bij verschillende bewoners geïntroduceerd en zien indrukwekkende resultaten: “De motorische onrust is verminderd, de bewoner ervaart nabijheid van de pop waardoor er minder beroep wordt gedaan op de directe nabijheid van de zorgmedewerker. Daarnaast kan poppentherapie een bestaand patroon tussen bewoner en team doorbreken. Een nieuwe insteek waarbij al snel resultaat is, wordt makkelijker door het hele team opgepakt. En dat versnelt de implementatie!”

Poppentherapie omvat meer dan simpelweg een pop aan iemand geven. Het draait om het zorgvuldig kiezen van een pop die goed bij de persoon past. De bewoner kijkt samen met de zorgverlener of de pop een naam krijgt, waarbij soms de keuze wordt gemaakt om het simpelweg ‘pop’ of ‘baby’ te noemen. De verzorging gaat met respect om met de baby en biedt de pop actief aan de bewoner aan om vast te houden. Een ‘poppenvrijwilliger’ wordt ingeschakeld voor het wassen van de pop en de bijbehorende kleertjes. Daarnaast is er een kinderwagen beschikbaar voor wandelingen, zowel binnen als buiten. 's Avonds heeft de persoon de vrijheid om te kiezen waar de pop zal slapen, in het poppenbedje of in het gewone bed. Ook als deze keuze elke avond hetzelfde is. Dit moment van beslissing geeft de persoon de regie, en daaropvolgend mag de zorgverlener een compliment geven, bijvoorbeeld: "Wat bent u toch lief voor 'pop', dat ze in uw bed mag slapen. Hier bij de muur is inderdaad een veilige plek." Het stukje eigenwaarde in combinatie met een compliment draagt bij aan een positief gevoel en bevordert het gevoel van eigenwaarde bij de bewoner.

Bent u enthousiast geworden over dit onderzoek? Of wilt u weten hoe u ermee aan de slag kunt binnen uw stichting of met een naaste? Neem dan contact op met één van de ergotherapeuten van Kennemerhart. Eveline.Makkink@kennemerhart.nl Maud.vanderBorg@kennemerhart.nl of Nicole.vanBrunschot@kennemerhart.nl. Zij kunnen u op weg helpen.

Heeft u poppen of poppenkleertjes? Deze zijn zeer gewenst bij alle Kennemerhart locaties. Dit kunt u afgegeven bij de ergotherapeut(en) van de desbetreffende locatie. 

Deel deze pagina:

Ander nieuws

Ontvang ons nieuws

Wilt u op de hoogte gehouden worden van onze locaties, nieuws en activiteiten? Schrijft u zich dan hier in voor onze nieuwsbrief:

Inschrijven nieuwsbrief
Meerkeuze *
Bezig met versturen