Nieuws

De wereld van Teun

Begin oktober ging de film ‘Human Forever’ in première. In deze documentaire neemt Teun Toebes de kijker mee in de wereld van dementie. ‘Ik ben 24, kerngezond, en woon op de gesloten afdeling van een verpleeghuis. Waarom? Ik ben 24. Maar niet heel mijn leven. Daarom ga ik nu op zoek naar antwoorden voor later.’ aldus Teun. Zijn missie is om de levenskwaliteit van mensen met dementie te verbeteren. Dat is mooi én nodig. Want het aantal mensen met dementie zal naar verwachting de komende 20 jaar verdubbelen.

In zijn film laat Teun persoonlijke verhalen zien die hij verzamelde tijdens een reis door 11 landen en 4 continenten. Verhalen uit Moldavië, Zuid-Afrika, Denemarken, Zuid-Korea, België… En verhalen uit Nederland. Bijvoorbeeld van het Amsterdamse Huis van de Tijd waar ook veel relatief jonge mensen met dementie hun dag doorbrengen. Na het zien van de film is er maar één conclusie te trekken. De zorg voor ouderen, waar ook ter wereld, kan alleen als we ons samen verantwoordelijk voelen en als we het ook samen doen. Alleen dan, en dat is ook waar Teun voor pleit, kan er een samenleving ontstaan waar medemenselijkheid en gelijkwaardigheid centraal staan. Ondanks de grote uitdagingen in de ouderenzorg vanwege de groeiende en complexere zorgvraag, de personeelstekorten, de dubbele vergrijzing en de stijgende zorgkosten.

Elke ouderenzorgorganisatie worstelt met deze ontwikkelingen. Want hoe kunnen we ervoor zorgen dat iedereen die zorg krijgt die hij of zij nodig heeft? Niet alleen nu, maar ook over 20 jaar? Als ouderenzorgorganisatie betekent dit dat je geen andere keus hebt dan mee te veranderen. De nieuwe strategie van Kennemerhart richt zich dan ook op onder andere het grote belang van samenwerken. Met als doel om elke dag van waarde te laten zijn. Niet alleen voor de cliënt, maar voor iedereen om hem of haar heen. Zorgprofessional of niet. SAMEN is waar het om draait. Samen zorgen, Aandacht geven, Mogelijkheden benutten, Eigen regie respecteren en Naasten betrekken.

De inzet van vrijwilligers is hierbij onmisbaar. En dat was ook de reden waarom niet alleen de medewerkers van Kennemerhart werden uitgenodigd voor de film van Teun Toebes, maar ook de vrijwilligers. Zo’n 700 stoelen in Pathé waren de afgelopen week gevuld om hen gedurende anderhalf uur mee te nemen naar de wereld van Teun.

Deel deze pagina:

Ander nieuws

Ontvang ons nieuws

Wilt u op de hoogte gehouden worden van onze locaties, nieuws en activiteiten? Schrijft u zich dan hier in voor onze nieuwsbrief:

Inschrijven nieuwsbrief
Meerkeuze *
Bezig met versturen