Nieuws

Defensie ondersteunt zorgmedewerkers Kennemerhart in strijd tegen corona

Sinds afgelopen week krijgt Kennemerhart ondersteuning van defensie. Zes militairen van de geneeskundige dienst worden ingezet op de observatie-afdeling van de Janskliniek en de speciale covid-unit op woonzorglocatie Schoterhof.

Militair verpleegkundige Ruben is sinds bijna twee weken werkzaam voor Kennemerhart. Samen met drie collega militair-verpleegkundigen sergeants Der eerste klas en een zogenoemde ‘medic’ korporaal ondersteunt hij zorgmedewerkers tijdens de corona-crisis. Een van hun taken is om het beleid op beschermingsmiddelen en veiligheid vanuit het RIVM te helpen aanscherpen. Daarnaast geven ze gevraagd en ongevraagd advies. Ruben: ‘In de praktijk werken militair verpleegkundigen en medics tijdens missies altijd samen. We ondersteunen nu al zo’n acht weken diverse zorginstellingen in het hele land. Gemiddeld zijn we 3 weken op locatie. Defensie ondersteunt ook op Curaçao en op IC’s van ziekenhuizen. We zijn dus flexibel inzetbaar.’ De expertise van het team is volgens Ruben opgedaan tijdens de verschillende missies, situaties, ziekenhuizen en zorginstellingen waar het team werd ingezet. Ruben: ‘We proberen rust en structuur te brengen op de afdelingen waar we werken. Bij defensie zijn we meer gericht op traumazorg voor patiënten. We ervaren nu ook het werken met ouderen en hoe leuk het is om voor deze doelgroep te werken. We doen nu weer hele andere dingen dan als het gaat om traumazorg. Vaak horen we van clienten dat ze hun dienstplicht hebben gedaan en dat leidt tot leuke gesprekken.’

Defensie heeft de voorkeur om de militairen in defensie-tenue aan de slag te laten gaan. De militairen in Haarlem werken daarom in hun witte defensie-uniform. Wit omdat het groene tenue soms kan afschrikken. ‘Soms is het even wennen als we in militair pak de afdeling oplopen maar inmiddels horen we tot de bekende gezichten en weten de meesten wel dat defensie ondersteuning biedt tijdens deze corona crisis. En als er vragen zijn dan leggen we uit waar we voor komen.’ Wat Ruben is opgevallen de afgelopen periode? ‘Ik zie dat elke medewerker zijn uiterste best doet om het zo goed mogelijk te doen voor de clienten. Dat is mooi om te zien’. De basis van het militaire team, dat hoort bij de luchtmobiele brigade, is in Schaarsbergen, vlakbij Arnhem. Waar het team hierna naar toe gaat, is nog niet bekend. Ruben: ‘We kunnen dan weer ergens anders ingezet worden, dat kan overal in Nederland zijn. Als deze steun is afgelopen gaan we terug naar de kazerne en staan we als militair verpleegkundigen stand-by voor andere instellingen. Dit houdt in dat we binnen 8 uur ergens anders ingezet kunnen worden.

Jeanette Verhart, teamleider GRZ van Kennemerhart, is contactpersoon voor de militairen. ‘Ons bestuur stelde voor contact op te nemen met defensie voor ondersteuning van onze zorgmedewerkers. Met behulp van HR kon de samenwerking snel geregeld worden. Behalve de militairen van de geneeskundige dienst is ook de afdeling Hygiëne van defensie bij ons langs geweest om tips te geven over hygiënisch werken en beschermingsmiddelen. De samenwerking verloopt heel prettig. Deze mensen zijn gewend om te werken in crisissituaties en ze zijn heel helder en duidelijk in wat ze wel en niet komen en kunnen doen. Ook de rust waarmee ze te werk gaan en communiceren is heel fijn. Voor mij zijn ze echt een verlengstuk van de afdeling. Ook de collega’s reageren positief. Natuurlijk was het wennen maar vooral de tips die de militairen geven en de manier waarop ze zaken aanpakken vormen een waardevolle aanvulling op ons werk.’

Militairen Teo, Berendien, Ruben, Lisa, Mike en Julien samen met Audrey van Schaik (bestuurder Kennemerhart) en Jeanette Verhart (teamleider GRZ van Kennemerhart)

 

Deel deze pagina:

Ander nieuws

Ontvang ons nieuws

Wilt u op de hoogte gehouden worden van onze locaties, nieuws en activiteiten? Schrijft u zich dan hier in voor onze nieuwsbrief:

Inschrijven nieuwsbrief
Meerkeuze *
Bezig met versturen