Nieuws

Huishoudelijke hulp

Waarom huishoudelijke hulp Henny zo van haar werk houdt

Henny werkt als huishoudelijke hulp bij Kennemerhart. Alle cliënten bij wie ze over de vloer komt zijn haar even lief. Zoals bij mevrouw Bruns-Amrane uit Heemstede. De verrassing was groot toen mevrouw die eerste keer de voordeur voor Henny opendeed; ze bleken jarenlang bij elkaar in dezelfde wijk te hebben gewoond en kenden elkaar van het uitlaten van de hond. Tegenwoordig helpt Henny haar voormalige buurtbewoonster om haar gezellige benedenwoning met veel boeken en afbeeldingen schoon te houden. Henny stofzuigt, dweilt, verschoont het bed, strijkt en lapt de ramen. Terwijl mevrouw zorgt voor de koffie en de stofdoek ter hand neemt. Na twee uur ziet het huis er weer tip top uit én is er heel wat uitgewisseld over en weer. Een fijne samenwerking waar beiden heel tevreden over zijn!

Henny is één van de bijna 200 huishoudelijke medewerkers van Kennemerhart. Zij ondersteunen thuiswonende cliënten in Zuid-Kennemerland en de Haarlemmermeer. In de praktijk is dat veel meer dan alleen schoonmaken. Ze hebben aandacht voor eenzaamheid, brengen wat gezelligheid met zich mee, kunnen clienten attenderen op bijvoorbeeld een ontmoetingscentrum en bij een ‘niet pluis gevoel’ signaleren ze dit. Ze vormen dus een belangrijke spil in het welzijn van de client. En zorgen er op die manier voor dat ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen.

Aanvraag huishoudelijke hulp

Ouderen kunnen een beroep doen op huishoudelijke hulp door een WMO indicatie bij hun gemeente aan te vragen. Dat kan via het zogenoemde WMO loket van de gemeente waar men woont (te vinden op de website van de betreffende gemeente of door te bellen met de gemeente). Cliënten betalen een eigen bijdrage per maand, de invulling van het aantal uren wordt per gemeente bepaald. Na de indicatie volgt een intake met de cliënt.

Uit de hoeveelheid aanvragen blijkt dat er veel behoefte is aan huishoudelijke ondersteuning. Voor Kennemerhart is het een uitdaging om aan die vraag te voldoen. Mét medewerkers die nét dat beetje extra kunnen bieden. Want als huishoudelijke hulp kun je écht van betekenis zijn. Dat kan Henny volmondig beamen. 'Ik was laatst al vroeg bij een cliënt. Ik had direct door dat het niet lekker ging en heb, nadat meneer over pijn in de borst klaagde, mijn begeleider en de ambulance gebeld. Ik kon nog net een tasje met persoonlijke spulletjes en een medicijnenlijst meegeven. En van de bijna 100jarige zus van een andere cliënt, een lieve meneer voor wie ik na een ziekenhuisopname een tijd lang de was deed, kreeg ik na zijn overlijden een hartverwarmende bedankbrief.'

Belangrijke schakel in de zorg

Een vaste aanstelling als medewerker huishoudelijke ondersteuning bij Kennemerhart heeft veel voordelen. Je hoeft niks te regelen, krijgt een rooster, vakantiegeld, bij ziekte word je doorbetaald, je bent verzekerd én je bent een belangrijke schakel in de zorg voor ouderen. En als je hulp nodig hebt, is er een groot vangnet want er staat altijd iemand achter je. Vooral ook voor jongeren vanaf 18 jaar is het werken als huishoudelijke hulp geschikt. Voor studenten die een medische opleiding doen of leren voor maatschappelijk werk, is het een goede aanvulling op het CV.

Henny: 'Ik heb echt een mooie baan. Behalve dat ik huishoudelijke klusjes leuk vind om te doen, heb ik er plezier in om ouderen een fijne dag te bezorgen. Daar is echt niet veel voor nodig. Gewoon een luisterend oor en een beetje aandacht. Ik probeer cliënten altijd te stimuleren om te helpen, om op te staan en om in beweging te blijven. En het is eigenlijk altijd gezellig! Als ik zelf straks oud ben, hoop ik ook goede hulp te krijgen zodat ik zolang mogelijk in mijn eigen huis kan blijven wonen. Net zoals mevrouw Bruns-Amrane!’

Vacature huishoudelijke ondersteuning

Deel deze pagina:

Ander nieuws

Ontvang ons nieuws

Wilt u op de hoogte gehouden worden van onze locaties, nieuws en activiteiten? Schrijft u zich dan hier in voor onze nieuwsbrief:

Inschrijven nieuwsbrief
Meerkeuze *
Bezig met versturen