Nieuws

Unieke zorgopleiding voor nieuwe Nederlanders

Er is een groot tekort aan medewerkers in de zorg én er is een groep nieuwe Nederlanders (immigranten of vluchtelingen) die heel graag aan de slag willen. Een en een is twee, dachten Nova Collega en Kennemerhart. Samen hebben ze een vooropleiding ontwikkeld voor mensen die Nederlands niet als moedertaal hebben, het Voortraject Leren in de zorg.

Na die vooropleiding kunnen de studenten een mbo-opleiding tot verzorgende volgen en daarna aan het werk bij Kennemerhart. Het initiatief is uniek in Nederland. “Met een baan maken mensen deel uit van de maatschappij, ze integreren. Daar heeft iedereen profijt van.”

Spannend

Het is een spannend moment voor de studenten wanneer ze na 10 weken hun 1e presentatie geven voor medestudenten en docenten. De een vertelt over dementie, de ander over mantelzorg. Soms is het even zoeken naar woorden, of naar de juiste uitspraak. Het Voortraject Leren in de zorg duurt 20 weken en bestaat uit een dagdeel met lessen en een halve dag oriëntatiestage per week. Er is veel aandacht voor taal, want niet iedereen spreekt al vloeiend Nederlands.

Goede kans

Dorota Dochniak (32) uit Polen spreekt toevallig heel goed Nederlands. Ze heeft in Ierland en Egypte gewoond en woont sinds 6 jaar met haar man en 2 kinderen in Nederland. “Na 10 jaar allerlei verschillende banen, weet ik nu wat ik echt wil. Werken in de zorg, want met mensen werken is mijn passie. Bij mijn stage doe ik geheugenspelletjes met ouderen, daar leer ik dan ook weer nieuwe woorden van. Dit traject is een goede kans, want ik zou het wel erg spannend vinden om met allemaal Nederlandstaligen in de klas te zitten.”

Baangarantie

“De 1e 12 studenten hebben de vooropleiding afgerond en volgen nu op het Nova de 3-jarige mbo-opleiding Verzorgende-IG (individuele gezondheidszorg). Als ze slagen, kunnen ze meteen aan de slag bij Kennemerhart, want bij de opleiding zit een baangarantie”, vertellen Hendrina Lof van Kennemerhart en Marleen van Anken van het Nova College. Zij hebben het traject opgezet. Het idee ontstond tijdens de opvang van vluchtelingen in De Koepel. Via vrijwilligerswerk kwamen Kennemerhart en het Nova met elkaar in contact. “We zijn gewoon begonnen en natuurlijk lopen we soms ergens tegenaan. Gaandeweg leren we. De grootste winst is dat mensen met verschillende achtergronden verzorgende worden, zonder dat het ertoe doet waar ze vandaan komen.”

Droom

De 2e lichting studenten is een groep van 18 mannen en vrouwen van verschillende leeftijden en uit alle delen van de wereld. Rasha Najar (37) komt uit Noord-Soedan. Ze is alleenstaande moeder met 4 kinderen. “Ik was in Noord-Soedan accountant. Vroeger wilde ik arts worden, dus de opleiding die ik nu volg past bij die droom. Ik wil zo graag werken en met het Voortraject krijg ik die kans. Mijn Nederlands is niet perfect, maar ik leer veel van de gesprekken met de bewoners van het dagcentrum waar ik stage loop.”

Helpen

Samson Andemariam (35) is 2 jaar geleden uit Eritrea gevlucht. Hij is getrouwd en heeft 4 kinderen. “Ik werk graag met ouderen, want ik vind het belangrijk om mensen te kunnen helpen. Bij mijn stage in een dagcentrum van Kennemerhart help ik met de voorbereidingen voor het eten, daarna ruim ik op en ga ik met een bewoner wandelen, praten of spelletjes doen.”
In februari 2018 start weer een nieuwe opleiding Voortraject Leren in de zorg.

Tekst: Marieke Serruys
Foto: Marisa Beretta

Bekijk het orginele artikel hier.

 

Deel deze pagina:

Ander nieuws

Ontvang ons nieuws

Wilt u op de hoogte gehouden worden van onze locaties, nieuws en activiteiten? Schrijft u zich dan hier in voor onze nieuwsbrief:

Inschrijven nieuwsbrief
Meerkeuze *
Bezig met versturen