Waarom Marcia de carrièreswitch maakte naar verzorgende in de wijk bij Kennemerhart
Liefde voor de ouderen(zorg)
‘Omdat ik het van jongs af aan al leuk vind met ouderen om te gaan zeiden mijn zusjes wel eens voor de grap ‘Marcia, je moet een oudere in huis nemen, daar word je blij van!’ Tijdens en ook na mijn HBO-opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening had ik dan ook met plezier een bijbaan als voedingsassistent. Hier ontstond mijn liefde voor de ouderenzorg. Daarom ging ik op zoek naar een professionele overstap naar de ouderenzorg.
De welzijnskant leek me het leukst. Het simpelweg blij maken van ouderen. Hun geluk vind ik ontzettend belangrijk. Zij hebben hun best gedaan voor ons en ik kan mij inzetten voor hun geluk om prettig oud te worden. En zo kwam ik begin 2019 terecht op een informatiebijeenkomst over zij-instromen in de zorg. Al op de fiets terug naar huis, besloot ik mijn baan op te zeggen en voor de opleiding te gaan.
De opleiding
Het begin van de opleiding was best wennen. Vanaf dag één draaide ik volop mee en dat was voor mij als theoreticus even schakelen. Ook het leren van verpleegtechnische handelingen, zoals katheteriseren, blaas spoelen en insuline prikken was totaal nieuw. Ik merkte echter al gauw dat niet alleen de welzijnskant me goed lag, maar óók de zorgkant. Wat ik tijdens de opleiding wél jammer vond, was dat het zorgtekort invloed heeft op het begeleiden van leerlingen. En de komst van corona hielp natuurlijk niet. Aan de andere kant kreeg ik de gelegenheid om al gauw iets te kunnen betekenen voor cliënten en collega’s. Dat gevoel heeft bij mij altijd de boventoon gevoerd en in februari 2021 kreeg ik mijn zorgdiploma. Vol passie ben ik dus de zorg ingestapt en die passie heeft me niet meer verlaten.
Thuis in de wijkverpleging
Afgelopen jaar startte ik in de wijkverpleging. Geen bewuste keuze, maar wél het gevolg van een aantal fijne gesprekken met Kennemerhart die me deden besluiten voor deze organisatie en voor de wijkverpleging te gaan. Het is een juiste stap geweest en ik voel me er thuis. Ons wijkteam, allemaal fijne professionals, bestaat uit twee wijkverpleegkundigen, een leerling verpleegkunde niveau 4 een leerling verzorgende IG en zo’n acht verzorgenden. Samen zorgen we voor zo’n 40 thuiswonende cliënten. De werkzaamheden variëren per cliënt. Van steunkousen helpen aantrekken, tot het geven van medicatie, verpleegtechnische handelingen, het voorbereiden van eten, het helpen met douchen en het klaarmaken voor de nacht. Heel belangrijk is de signaalfunctie. Je moet goed kunnen inschatten wanneer er meer of andere hulp of zorg nodig is. Op het juiste moment schakelen, rapporteren en ook goed kunnen overdragen zijn bijvoorbeeld kanten van het zorgvak waar je misschien niet direct aan denkt als je voor dit beroep kiest. Net als de sociale functie rondom het contact met de cliënt, de familie, de mantelzorgers en de omgeving.
Het uitgangspunt is altijd zelfredzaamheid. En cliënten ontzorgen als het zelf niet meer lukt. Ik vind het fijn om te helpen door bijvoorbeeld een afspraak te maken met de pedicure of door medicatie te bestellen. En als er tijd is drink ik graag samen een kopje koffie, want zo leer je elkaar nog beter kennen. Een belangrijke factor voor geluk is eigenwaarde, die probeer ik - en wij als team - altijd centraal te stellen. Net als een beetje humor op z’n tijd én het behouden van de eigen regie. Als ik iemand kan helpen om zich goed te voelen door te douchen, kleding uit te zoeken en het haar te föhnen of te vlechten zijn dat niet alleen mooie momenten voor de cliënt, maar net zo goed voor mij. Ik fiets dan met een grote glimlach door naar de volgende cliënt. Ook als iemand met dementie tóch mijn naam weet word ik blij. Of als ik iemand een beetje heb kunnen opvrolijken. De thuiszorg is dus zoveel meer is dan pillen verstrekken en mensen wassen…Ook de palliatieve zorg hoort erbij. Ik vind het heel mooi om ook daar onderdeel van te zijn. Om mensen het zo comfortabel mogelijk te maken als hun leven ten einde loopt.
Een frisse blik op de ouderenzorg
Overall kan ik na bijna drie jaar in de zorg zeggen dat het écht niet allemaal koek en ei is. Maar dat er ook veel is om van te genieten. En dat het absoluut loont en noodzakelijk is om die zorg blijvend te verbeteren. Met elkaar maar ook individueel. Een houding van ‘zo is het nu eenmaal, zo gaat het al jaren’ is in niemands belang. Wat de ervaren zorgmedewerkers zich niet altijd realiseren, is dat ze een onbetaalbare schat aan kennis en ervaring met zich meedragen. Heel belangrijk om door te geven aan nieuwkomers in de zorg. Zij-instromers die heel bewust kiezen voor de zorg, met vaak al ruime werkervaring vanuit een ander beroep, een nieuwe inbreng en een frisse blik, kunnen hier denk ik een waardevolle bijdrage aan leveren!
Ben jij ook toe aan iets anders?
In april 2022 starten we weer met een zij-instroomtraject. Het maakt niet uit of je kok, leraar of tegelzetter bent. De sollicitatieprocedure voor de opleiding in april is inmiddels gesloten. In het najaar start een nieuwe opleiding. Denk je dat het werk als Verzorgende goed bij je past, maar heb je niet de juiste diploma’s? Dan kun je de een betaalde opleiding volgen tot MBO-Verzorgende IG met garantie op een baan voor onbepaalde tijd. Vanaf het begin ontvang je elke maand salaris. Na afloop van de opleiding kun je meteen als gekwalificeerd Verzorgende IG aan de slag bij. Een mooie kans als je zin hebt in een carrièreswitch! Meer informatie kun je opvragen via recruitment@kennemerhart.nl