Wereld Alzheimerdag: Samen aan tafel
De diagnose dementie is een schok. Niet in de laatste plaats voor de partner, familie en vrienden. Er is vaak een lange tijd aan voorafgegaan van onbegrip en verdriet. Het besef dat het leven nooit meer zo zal zijn zoals het was. Hoe fijn is het dan om te ervaren dat je er niet alleen voor staat. Dat de huisarts meedenkt, dat je kunt praten met lotgenoten en dat ouderenorganisaties kunnen helpen met zorg, advies en een luisterend oor. Maar ook dat er organisaties zijn zoals Alzheimer Nederland en het platform Regie op dementie, speciaal voor kinderen van ouders met dementie. Of Odensehuis Haarlem, een ontmoetingsplek voor iedereen die te maken heeft met geheugenproblemen of beginnende dementie. Juist omdat er zoveel mensen mee te maken krijgen, is ‘het gewoon mee kunnen blijven doen met de maatschappij’ zo belangrijk. In het belang van degene met dementie, van de partner, de familie, de vrienden… In het belang van een inclusieve samenleving waarin iedereen meetelt en wordt gezien.
Theatervoorstelling 'Mag ik je kussen'
Dat de ouderenzorg een steeds grotere uitdaging wordt en verandert is inmiddels duidelijk. We worden steeds ouder, de zorg wordt complexer, zorgmedewerkers zijn overbelast en er zijn personeelstekorten. Komende week zitten daarom ook zorgmedewerkers uit de hele regio met elkaar ‘aan tafel’. Dat doen ze om na te praten over de speciaal voor hen gemaakte theatervoorstelling ‘Mag ik je kussen’. Een voorstelling over de toekomst van de zorg voor ouderen en ontwikkeld door TheaterMakers Radio Kootwijk in coproductie met de VVT-sector.
Dat iedereen ‘gewoon mee kan blijven doen’ blijft belangrijk. Ook nu de zorg aan het veranderen is. Daar is hulp, extra aandacht en begrip voor nodig. Dat kan alleen als je het samen doet. En daarom is aandacht voor dit onderwerp zo belangrijk. Dat is het mooie van 21 september. De dag waarop dementie centraal staat. Elk jaar weer.