Nieuws

Zorgorganisaties slaan handen ineen voor kwetsbare ouderen

Kennemerhart, Zorgbalans, de Huisartsen Coöperatie Zuid-Kennemerland en het Spaarne Gasthuis hebben de handen ineen geslagen om ouderen die tijdens avond- of weekenduren op de spoedpost terechtkomen, sneller te laten doorstromen naar een verpleeghuis. Door de oprichting van Cazhem, het Centraal Aanmeldpunt Zorginzet Haarlem en Meer, worden nu onnodige ziekenhuisopnames voorkomen.

Cazhem, dat sinds 1 juli operationeel is, blijkt een succes.  Door met meerdere zorgorganisaties samen te werken is zowel de bereikbaarheid als het inzicht in beschikbare plekken sterk verbeterd. Hierdoor is er doorgaans keuze uit meerdere opvangplekken voor cliënten in de regio en is het mogelijk om de wensen van de cliënt en de beschikbare plekken te matchen. Artsen op de spoedpost en op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis kunnen op de site van Cazhem inzien hoeveel bedden waar beschikbaar zijn.

Vanaf 1 januari zal ook ouderenorganisatie Sint Jacob zich aansluiten bij Cazhem. 
Dat deze vorm van samenwerken tussen meerdere zorgaanbieders uniek is, blijkt uit het feit dat het ministerie van VWS, Cazhem heeft beoordeeld als zeer innovatief en vermeld op haar website ‘De nieuwe praktijk’.

Verpleegkundige bij Kennemerhart Clara Timmers beoordeelt als triagist welk vervolgtraject het beste voor een oudere, die door een onverwachte situatie op de spoedpost terecht is gekomen, ingezet kan worden. Clara: 'Tijdens mijn avond- en weekenddiensten overleg ik met de spoedeisende hulp of de huisartsenpost of opname de beste oplossing is. Voor die cliënt is dat heel fijn. Want deze kan rechtstreeks naar een revalidatie-afdeling of woonafdeling voor ouderen met dementie. Samen met zorg, de arts, de fysiotherapeut en andere behandelaren proberen we er vervolgens voor te zorgen dat iemand zo snel mogelijk naar zijn of haar vertrouwde woning terug kan. Soms kan dat snel, soms duurt de revalidatie wat langer.' Cliënten zijn tevreden over de nieuwe aanpak. Zo kwam mevrouw Budde na een aanrijding met haar scootmobiel terecht in woonzorglocatie Schoterhof nadat bleek dat een ziekenhuisopname niet noodzakelijk was. Mevrouw Budde: 'Ik loop nu met mijn arm in een sling en moet leren alles met links te doen terwijl ik rechtshandig ben. Het is fijn dat ik hier zo snel terecht kon. Doel is dat ik zo snel mogelijk weer naar huis kan.'
 

Deel deze pagina:

Ander nieuws

Ontvang ons nieuws

Wilt u op de hoogte gehouden worden van onze locaties, nieuws en activiteiten? Schrijft u zich dan hier in voor onze nieuwsbrief:

Inschrijven nieuwsbrief
Meerkeuze *
Bezig met versturen