Ervaring van Jan Willem van der Straten

Functie: Geestelijk verzorger

Jan Willem werkt bij Kennemerhart sinds mei van dit jaar. Hij doet dat twee dagen per week als geestelijk verzorger. De andere dagen van de week is hij werkzaam als zelfstandig theoloog.
Jan Willem heeft bovendien een boek geschreven dat 19 september uitkomt. Het heet ‘Je kunt het! – zinvol leven met Dominee Baardmans’ en is vanaf half september te bestellen bij bol.com.

 

Wat doe je precies als geestelijk verzorger?

“Ik loop mee met de cliënten in de levensfase waarin ze nu zitten. Belangrijk in mijn werk is dat ik oog heb voor hun verhaal. Ieder mens heeft zijn eigen verhaal. Het leven kan ingewikkeld en weerbarstig zijn en daar moet iets tegenover staan. Daar zoek ik samen met de cliënt naar. Dat doe ik persoonlijk en op maat, want ieder mens is anders en uniek. Als ik dat niet persoonlijk en op maat zou doen, zou het niet werken.”

Wat maakt je werk zo bijzonder?

“Ik werk graag op het gebied van zingeving en levensvragen. De ouderenzorg is een uitdagend werkveld. Alle mensen hebben een verhaal en dat boeit me. Het leert me ook over mijn eigen verhaal en dat is heel interessant. Ik leer heel veel van de mensen die ik spreek. Het is iedere keer anders omdat ieder mens anders is. Het leukste aan mijn werk is als je voelt dat mensen oprecht blij zijn omdat je tijd voor ze vrijmaakt. Het is fijn als ik op de een of andere manier wat voor ze kan betekenen.”

Wanneer ga je met een glimlach naar huis?

“Ik ga heel vaak met een glimlach naar huis, maar ik zal een mooi voorbeeld noemen. Het ging met een bepaalde bewoner niet goed. De medicatie sloeg niet aan en ze was heel erg moe. Toen ik in haar kamer kwam, trof ik haar op de grond aan. Ik heb haar overeind geholpen en we zijn een eindje door de gangen gaan wandelen. Terwijl we aan het lopen waren, wilde ze dat ik een arm om haar heen sloeg. Toen ik dat deed zei ze met een grote glimlach op haar gezicht: ‘hier ben ik echt aan toe, ik wil me weer mens voelen’. Dat vond ik zo mooi en dan rij ik echt naar huis met een glimlach op mijn gezicht.”

Wat zou je nog willen bereiken?

“Toen ik net met dementerende ouderen werkte moest ik wel even zoeken hoe ik mijn werk uit moest voeren als er geen taal is. Vaak is dat namelijk het geval bij dementerende cliënten. Ik ben hier wel al voor een deel achter, maar ik zou daar meer van willen weten. Binnen Kennemerhart zijn we hier mee bezig en daar ben ik erg blij mee.”

Wat vind je van Kennemerhart als werkgever

“Ik vind het een geniale werkgever. Ik heb het hier erg naar mijn zin. In de vacature herkende ik mezelf heel erg, daarom heb ik gesolliciteerd op deze functie. Kennemerhart is een organisatie met creativiteit en medewerkers die liefdevolle zorg geven en daar werk ik graag.”

Bekijk alle vacatures.
Deel deze pagina:

Geen vacature missen?

Stel een vacature alert in en mis geen enkele vacature meer!

Alert instellen