Ervaring van Inge Janssen

Functie: Geriatriefysiotherapeut

Waar werk je en wat is je functie?

“Ik werk voor de revalidatieafdeling in de Bodaan als fysiotherapeut.”

Waarom heb je voor dit vak gekozen?

“Ik ben in 2001 afgestudeerd en heb daarna in een particuliere praktijk gewerkt. Ik vond dat toen een tijd leuk, maar ik miste contact met collega’s en ik wilde meer dynamiek en complexiteit. Ik ben toen een tijdje uit het vak geweest maar het bleef toch kriebelen. Ik heb bij Kennemerhart gesolliciteerd als fysiotherapeut, en ik wilde graag de master geriatrie doen. Die kans heb ik gekregen en daar ben ik heel blij om. Ik heb nu veel meer contact met mijn collega’s en de behandelingen zijn een stuk complexer dan in mijn vorige baan. Het is echt een goede keuze geweest.”

Wat houdt jouw werk precies in?

“Ik werk vooral voor de revalidatieafdeling en samen mijn collega’s van de andere disciplines zorgen we ervoor dat de cliënt zo snel mogelijk weer zelfstandig thuis kan functioneren. Wij vinden autonomie van de cliënt hierin heel belangrijk. Ik zeg altijd tegen de cliënt: u hoeft het niet alleen te doen, we gaan het samen doen. Samen met mijn collega’s kijk ik naar wat iemand weer wil kunnen doen waardoor hij of zij kan genieten van het leven.

Mijn deel van dit hele proces naar zelfstandigheid en kunnen genieten van het leven, is het bewegingsdeel. Heel belangrijk hierin is motivatie. Iemand moet er zelf belang bij hebben en dit belang ook kunnen inzien.

Praten en zorgen dat de cliënten zich gehoord voelen, is meer dan de helft van ons vak. Het gaat erom dat je de cliënten serieus neemt en dat je naar hen luistert. Het is belangrijk dat je de mensen echt kent en dat je echt weet wat de cliënt wil; daardoor weet je ook op wat voor manier iemand trainbaar is.”

Wanneer kijk je tevreden terug op een dag?

“Ik kijk samen met de cliënt niet alleen hoe we een bepaalde klacht kunnen oplossen, ik kijk ook hoe het is gekomen en hoe we ervoor kunnen zorgen dat het in de toekomst niet meer gebeurt. Hiervoor moet je soms zorgen dat de cliënt een andere mindset krijgt. Dat is niet eenvoudig, maar als dat lukt is dat zo mooi om te zien. Ik word echt heel blij van reacties als: “Dat had ik al jaren niet meer gedaan en door jouw hulp lukte het gewoon. Nu weet ik zeker dat ik ook andere dingen kan”. Je ziet mensen dan groeien. Ik leer mensen ook dat ze ook met angst bepaalde dingen kunnen doen. Als ze zien dat ze die angst kunnen overwinnen, gaat er opeens een wereld voor ze open.”

Waarom vind je het leuk om bij Kennemerhart te werken?

“Ten eerste ben ik heel erg blij met het team collega’s dat ik om mij heen heb. We vullen elkaar goed aan en zijn allemaal bereid elkaar te helpen. Ook ben ik heel dankbaar en blij dat ik bij Kennemerhart de kans heb gekregen om de master geriatrie te doen. Ik zit hier echt helemaal op mijn plek en ik ga iedere dag met heel veel plezier naar mijn werk.”

Bekijk alle vacatures.
Deel deze pagina:

Geen vacature missen?

Stel een vacature alert in en mis geen enkele vacature meer!

Alert instellen